A SpaceX Starlinkjével versenyezne Kína

Kína sem szeretne lemaradni, ezért még idén elkezdi megépíteni az első olyan konstellációját, amely LEO-műholdakból áll.

A SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása tovább épül, már több mint 3500 műholdjuk kering alacsony pályán a Föld körül, és több tízezer további műhold fellövését tervezik – miközben a felhasználói táboruk egyre csak növekszik.

Kína sem akar lemaradni, és a jelentések szerint már idén elkezdik építeni az első ilyen jellegű, LEO-műholdakból álló konstellációjukat. A CASIC az első műholdakat szeptember lövi fel, bár azt nem közölték, összesen mennyit terveznek.

A LEO-műholdak általában 1000 kilométernél alacsonyabban keringenek, a CASIC azonban konkrétan 150-300 kilométeres magasságot lőtt be. Az ESA szerint a legtöbb kereskedelmi repülőjárat 14 kilométer magasan vagy az alatt repül, így azokkal nem lenne probléma. Azzal annál inkább, hogy az USA és Kína viszonya továbbra is feszült, a Biden-kormány további technológiai, export- és befektetési korlátozásokat készül bevezetni az országgal szemben. Kína eközben technológiai függetlenségre törekszik.

Szakértők szerint a rivális műholdas rendszerekkel szemben a következő egy évtizedben még nagy lehet a szakadék a SpaceX javára. Tervek persze vannak, Kína már 2020-ban közel 13 ezres hálózatot képzelt el, de a becslések szerint most néhány száz LEO-műholdjuk van.

Azóta történt

Előzmények