Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
150 km-es magasságban vajon mennyi a légkör fékezőereje? Mennyi ideig marad fent / működőképes egy műhold?
Egyébként nagyon szép terv eleve űrszmetet termelni -- bár a kínaiak ebben ugye páratlan eredményeket tudnak felmutatni a műholdjuk szétlövésével.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
FattyDove
őstag
Eloszor sajat, hasznalhato videokartyat kellene tudni csinalni, nem?
-
Alteran-IT
senior tag
válasz
ergoGnomik #3 üzenetére
Jó, de kémiai meghajtáson alapuló utazó eszközöket és hasonló elven fellőtt rádiós eszközöket könnyebb csinálni, mint egy jóval bonyolultabb elven működő grafikus kártyát, azonban az internetes műholdak nem olyan egyszerűek, mint az elején említett megoldások, szóval tényleg illene először bonyolultabb, már lassan általánosan használt konstrukciókat létrehozni és kicsit fejlődni, aztán lődösni még több szemetet az űrbe.
Egyébként meg hülyék, ilyen magasságba nem kell annyi műhold, plusz nem tudom mit akarnak ezekkel a műholdakkal, de ha le akarnák fedni az egész bolygót, akkor először nem kellene megrefornálni a kommunista Kína kommunista elvén működő internetét és egy csomó dolgot feloldani és korszerűsíteni, mielőtt egy Kínán keresztül csatlakozó teljes bolygót lefedő műholdas hálózatot rákötnének? Mert nem hiszem hogy a Kínán kívüli előfizetők egy agyonkorlátozott internetelérést szeretnének maguknak, ami tartalomban és nemzetközi sávszélességben is korlátozottabb, mint mondjuk a Musk-ék által szolgáltatott internet, mondjuk ez is részben nézőpont kérdése, de Európában meg az USA-ban inkább a nyugati tartalomszolgáltatók tartalmaira van szüksége az embereknek, nem pedig az ázsiaiakra, így eléggé korlátozott lenne ez a rendszer, szóval Kínán kívül nem nagyon érné meg üzemeltetni a jelenlegi konstrukcióval, mert lehet olcsóbban kínálnák és lenne riválisa a SpaceX-nek, de amennyivel olcsóbb, úgy korlátozottabb is lenne, így nem lenne nagy rivális ha így nézzük, már ha egyáltalán olcsóbb lenne. -
dabadab
titán
A LEO-műholdak általában 1000 kilométernél alacsonyabban keringenek, a CASIC azonban konkrétan 150-300 kilométeres magasságot lőtt be. Az ESA szerint a legtöbb kereskedelmi repülőjárat 14 kilométer magasan vagy az alatt repül, így azokkal nem lenne probléma
Bocs, de ez a Harangi TELJESEN hülye?DRM is theft
-
aboltom
csendes tag
kémműhód? bár már van abból annyi, mint a szemét az égen.
[http://aboltom.com/] A Boltom: jó áron, szinte minden!
-
ergoGnomik
tag
válasz
Alteran-IT #4 üzenetére
Jó. Akkor szólj például a CAST-nak, hogy nekik nem megy a kommunikációs műholdak gyártása. Meg úgy en bloc Kínának, hogy nem képesek műholdas navigációs rendszereket létrehozni.
Vagy ha esetleg mégis, akkor talán vélhetjük úgy, hogy minden tudásuk meg van – vagy ha nincs hát megszerzik (kitanulják, esetleg eltulajdonítják) – egy a Starlinkhez hasonló internetszóró rendszer létrehozásához. Attól teljesen függetlenül, hogy milyen videokártyát tudnak gyártani.
-
dabadab
titán
válasz
ergoGnomik #12 üzenetére
A Starlinkben nem az az érdekes, hogy egy (vagy kevés) műholdat tudnak csinálni, hanem az, hogy ezrével tudnak elfogadható áron pályára rakni ilyeneket. Márpedig nem tudok arról, hogy Kínának lenne ehhez megfelelő rakétája.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
flexxx2
őstag
ezt is bojkottálni fogja az USA+EU mint a Huawei mobilhálózati eszközöket
-
Gerasz
aktív tag
"szerencsére nem lenne gond"
Múltkor 10 euróért űrturista lettem. Kicsit feljebb húzta a kart a felfújható robotpilóta a Budapest-Milánón, és orbitális pályára álltunk.Aki ilyet leír, az talán a laposföldesek alatt van.
-
azbest
félisten
"150 km-es magasságban vajon mennyi a légkör fékezőereje? "
Emlékszel egy éve, amikor az egyik adag starlink egy része megsemmisült? [link] Azok 210km magas pályárról indultak (tervezetten), csak jött a napszél, amitől a légkör felmelegedett és tágult. Ettől túl nagy lett a fékezőerő és nem tudtak magasabb pályára állni azok, így visszasüllyedtek és elégtek.
Hát ennyire
Amennyire látom például Scott Manley fellövés beszámolóiból, főleg szilárd hajtóanyagú rakétékkal lődöznek fel a kínaiak. Nem tűnik túl versenyképesnek.
[ Szerkesztve ]
-
Gyok2
aktív tag
Aztán az oroszok is akarnak majd, meg az indiaiak is, aztán a brazilok is... lesz itt műhód.
Tiszta Windows rendes ház
-
FattyDove
őstag
válasz
arcoskönyv #26 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz és teljesen irreleváns az, hogy egy indiai supportos mit tud és mit nem.
A tag szerint azé' kell nekik műhold, hogy a holdra is tudjanak szarni. Nos, akkor nekünk 37 éves lemaradásban mire is kellhet?
Kibaszott jó lenne, ha nem szánalmas sztereotípiákban gondolkodnának az emberek...
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
FattyDove #27 üzenetére
Latom nem sikerult ertelmezni. Azt irtam, hogy nagyreszt a jovobeni emberes kuldetesekre koncentralnak es viccesen utaltam arra, hogy mindent osszeszarnak(nezd meg indiat). Nem hinnem, hogy ehhez nekik muhold kene, barmelyik utcaban talalni egy guggolo embert.
Azert eleg szegyen lett volna egy olyan orszagtol, ha nem eloz be minket, aminek 1975-ben is 10x akkora volt a gazdasaga. Egy ilyen helyen mar van mibol csurranjon, cseppenjen az urpogramra is. Foleg, hogy ott sokkal jobban leszarjak, ha nyomorban elnek a polgaraik. Ja es az oroszok se voltak a nyakukon.
[ Szerkesztve ]
-
FattyDove
őstag
válasz
arcoskönyv #28 üzenetére
"Az indiai kultúra nagy általánosságban, ha megnézed, kb. az itthoni hajléktalanszállók szintje."
Köszönöm, hogy leírtad, hogy fingod sincs indiáról. Én voltam Punjab-ban (2 hónapot), szóval nem igazán hiszem, hogy bárminek is utána kellene néznem a neten..
#29Reggie0: Kettőnk közt itt neked nem sikerült értelmezned a dolgokat.. Minden más mismásolás és a gáz sztereotípia.
[ Szerkesztve ]
-
FattyDove
őstag
"Ugysincs ra penzuk, se technologiajuk. Talan meg india, bar ok mostanaban arra koncentralnak, hogy a holdra is tudjanak szarni."
Ez a valóságtagadás az új divat bezzegisztánban?
[ Szerkesztve ]
-
FattyDove
őstag
válasz
arcoskönyv #33 üzenetére
Tehát tologatod a saját szabályaid? Punjab-ban közel 30 millió ember él. Senki se mondta, hogy india szakértő lettem, viszont sokkal, de sokkal többet láttam indiából, mint te, vagy innen esélyesen bárki.
Viszont te nagy netes "nézzél képeket" szakértő vagy.[ Szerkesztve ]
-
FattyDove
őstag
Akkor menjünk vissza kiscsoportba. A Starlink szerinted mi, ha nem műhold? A 24-es kommentedben miről hadoválsz?
Jó, elengedtelek mindkettőtöket. Több reakció tőlem nem lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
FattyDove #36 üzenetére
Kit erdekel a starlink? Arrol irtam, hogy mire van penzuk es mire koltenek. Pl. ha arrol beszelgetnenk, hogy ki mit tuningolgat az autojan en meg azt mondom, hogy pistike mosanaban inkabb TV-re gyujt, az nem azt jelenti, hogy szerintem pistike az autojaval akar TV-zni, hanem azt, hogy masra kolti a penzet.
Szerintem reggel az elso palinka elott olvasd el ujra mikre is valaszoltal...
-
kpbendeguz
addikt
Igazából a műholdak számának nincs igazi jelentősége. A Föld felszíne 510millió négyzetkilométer. Ha a különböző országok összesen akár háromszázezer LEO műholdat lőnének fel, akkor is csak 1700 négyzetkilométerre jutna egy, Magyarország teljes területére meg kb. 54.
ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541
-
válasz
kpbendeguz #39 üzenetére
Persze, 150 km magasságban meg kb. 4,5%-kal még nagyobb a gömbfelület, de mégiscsak jó lenne valahogy kézben tartani a mennyiséget.
MaCS
-
kpbendeguz
addikt
A mennyiséget limitálni egyelőre nincs értelme, az összes egyéb kérdést pedig nemzetközi szerződések szabályozzák, tehát ennél jobban nem tudnák kézben tartani.
Alapvetően az a probléma, hogy az embereknek fogalmuk sincs a dolgok valódi méretéről és félinformációk alapján vonnak le teljesen fals következtetéseket.
Pl. a Mariana-árok emberi mértékkel mérve elképesztően mély, a Földhöz képest viszont arányaiban egy simára csiszolt billiárd golyón ejtett apró karcolásnak felelne meg.A műholdakat meg úgy ábrázolják, mintha mondjuk egy matchbox keringene egy kosárlabda körül, miközben a legnagyobb ember alkotta űrbéli objektum az ISS (kb. 4-5000 négyzetméter napelemekkel), 100 milliárdszor kisebb a Föld felszínénél.
(Egy Starlink műhold ehhez képest 25 négyzetméter, azaz 20.4 billió darab kellene belőle, hogy befedje az eget.)
GEO pályán a biztonsági távolság 73 kilométer, de kerekítsük fel 100 négyzetkilométerre, ebben az esetben is 5 millió műhold férne el LEO pályán.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a műholdak számával ne nőnének a kockázatok, de egyrészt ezzel az engedélyeket kiadók is tisztában vannak, másrészt ez igaz minden másra is. Pl. több a repülő, nagyobb a baleset kockázata, így a légi irányításra és repülésbiztonságra is több erőforrást fordítanak.ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541
-
válasz
kpbendeguz #41 üzenetére
Ne is mondd...
A kedvenc tévképzetem az, amely szerint a Hold van annyira közel, hogy állandóan hold/napfogyatkozásnak kellene lennie. Aztán egyszer egy (sajnos) ismerős konteósnak mutattam egy méretarányos modellt, először lefagyott, majd reboot után közölte, hogy ez nyilvánvaló hazugság, mert ilyen távolból nem hat a gravitáció...
Mindezt mérnöki diplomával...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
it Kína sem szeretne lemaradni, ezért még idén elkezdi megépíteni az első olyan konstellációját, amely LEO-műholdakból áll.
- Eladó egy jó állapotú Synology DS216j típusú NAS!
- Eladó egy jó állapotú, DJI Osmo Pocket (tehát Pocket 1) kamera!
- Eladó három darab, jó állapotú, DJI Pocket 2 Creator Combo szett!
- ÚJ Bontatlan iPad Pro M2 2022 11 12,9", Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 2020 4 gen 10.9 64GB Space 1 ÉV APPLE GARANCIA AZONNAL ÁTVEHETŐ DEÁK TÉRNÉL
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest
Cég: Fluffy Stone Media GmbH
Város: Budapest