Lassult az USA-ban a SpaceX Starlink internete

Egyre népszerűbb a félreeső területeken a Starlink, az egyre több előfizetés viszont van, ahol lassulásokat okoz.

A SpaceX nemrég adta fel a  Starlink műholdas internetszolgáltatás korlátlan jellegét, több körös rendszerben 1 TB-os keretet állapított meg: aki ennél többet fogyaszt egy hónap alatt a csúcsidőben, azt hátrasorolják, míg nem fizet felárat.

A jelentések szerint az USA-ban is egyre népszerűbb a szolgáltatás, főleg a félreeső, nem nagyvárosi területeken. Ez viszont egyre több előfizetőt jelent, az Ookla elemzése szerint ez pedig csökkenő sebességekben nyilvánul meg. A Starlink medián letöltési sebessége az USA-ban 17 százalékkal csökkent a másodikról a harmadik negyedévre, Kanadában 14 százalékos volt a lassulás. Ez 53 és 65,8 Mbps-ot jelentett, ami értelemszerűen gyengébb a felszíni, szélessávú kapcsolatokhoz képest. A leggyorsabb Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken a szolgáltatás, Észak-Amerikán belül.

Sok olyan országban egyébként, ahol nemrég indult el a Starlink, a szolgáltatás igazából gyorsabb, mint a helyi szélessáv. Norvégiában is remek sebességet ígér a szolgáltatás. Amiben persze nem tud versenyezni a szélessávval, az a válaszidő.

Azóta történt

Előzmények