Már 7500 műholdat telepíthet a SpaceX

Az Amerikai Kommunikációs Bizottság (FCC) engedélyezte, hogy már 7500 műholdat telepítsen a SpaceX.

A SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása jelenleg több mint 3500, alacsony pályán keringő műholddal üzemel, az előfizetők száma csak az USA-ban meghaladja a több tízezret mostanra. Az FCC 2018-ban még maximum 4425 első-generációs műhold fellövését engedélyezte a SpaceX számára, most ezt a számot 7500-ra emelték.

A SpaceX a második-generációs, vagyis Gen2 Starlink konstelláció megalkotásához 29 988 műholdhoz kért engedélyt, hogy a félreeső területeken is internetelérést biztosíthasson. Az FCC szerint a mostani döntés lehetővé teszi a Gen2-es hálózat építésének indítását, ami elhozza a következő-generációs, műholdas szélessávot, továbbá segíti felszámolni globális szinten a digitális szakadékot.

Az FCC azt mondja, megvédik a többi műholdas és földi szolgáltatót a káros interferenciától, továbbá biztonságos űrkörnyezetet tartanak fenn, védik az erőforrásokat a jövőbeli használatra tekintettel.

A SpaceX számára továbbra is fájó pont, hogy le kellett mondjon egy 885,5 millió dolláros támogatásról, mivel az FCC vezetője szerint az ígéretes szolgáltatás nem teljesíti a feltételeket, ugyanis például egyre lassabb és túl drága is a fogyasztói piacnak.

Azóta történt

Előzmények