Többé nem korlátlan a SpaceX Starlinkje

Decembertől lekorlátozzák azokat a felhasználókat 7 és 23 óra között, akik havonta több mint 1 TB adatforgalmat generálnak.

Idén decemberrel kezdődően változtatást vezet be a SpaceX: azokat a Starlink-felhasználókat, akik havonta több mint 1 TB adatforgalmat generálnak, lekorlátozzák elérésük sebességében 7 és 23 óra között. A köztes időszakban nem él a korlátozás, vagyis éjszakára terelnék a nagy letöltéseket.

Hirdetés

A változtatásról péntek óta kezdték tájékoztatni az észak-amerikaiakat, akiknek lehetőségük van elsőbbségi hozzáférést vásárolni, GB-onként további 25 centért. Egyébként alap hozzáférésre korlátozzák őket a hónap végéig.

A Starlinket egyre több országban és régióban tették elérhetővé, folyamatosan szerzett új felhasználókat, továbbá már lakókocsin, hajón, repülőn, hasonlókon is elérhető. A sok új ügyfél a szakemberek szerint befolyásolja a Starlink sebességét, az Ookla szerint a második negyedévben éves szinten az 54 százalékot is romolhatott.

A nagy roham előtt a Starlink 350 Mbps-os csomagot is kínált, most ez már üzleti csomagnak számít, sokkal drágábban. A normál ügyfeleknek 20-100 Mbps-ot ígérnek, az üzleti ügyfeleknek 40-220 Mbps-ot.

Sokan azt találgatják, hogy két előfizetést fenntartani jobb ötlet, mint a felárakat fizetni – ha valaki teljes sebességet akar. A változtatáshoz egyébként az ethereum atyja, Vitalik Buterin is hozzászólt, szerinte a havi 1 TB nem lesz elég az ethereum blokklánc nehézségeinek megoldásához.

A SpaceX szerint egyébként annyira nem nagy dolog a változás, az előfizetők kevesebb mint 10 százaléka haladja meg a havi 1 TB-os forgalmat, csak őket érinti a dolog.

Azóta történt

Előzmények