Ma indul a SpaceX új rakétája, a Falcon Heavy

A felbocsátást természetesen élőben is lehet majd követni, magyar idő szerint ma este. Elon Musk figyelmeztetett rá, hogy kísérleti misszióról van szó, megvan a kudarc esélye is.

Az eredeti tervekhez képest némi csúszással, helyi idő szerint délután fél kettőkor, magyar idő szerint este fél nyolckor indítják útjára a NASA Kennedy Űrközpontjából, a legendás Launch Complex 39A (LC-39A) indítóállásról az Elon Musk vezette vállalkozás, a SpaceX új típusú rakétáját, a különösen nagy teherbírású és erejű Falcon Heavy-t.

A szakértők és az érdeklődők már lázban égnek, és a pr-ra igen érzékeny és ahhoz kiválóan értő Musk nemrég sajtótájékoztatót is tartott a küldetésről. A vezető hangsúlyozta, hogy ne feledjük: a misszió most még demonstráció és teszt, fel vannak arra készülve, hogy kudarc is lehet az eredménye, ugyanis a nagy rakétát úgy alakították ki, a korábbi hajtóművekből kombináltak össze hármat, nem tudják, hogy ezek hogyan képesek együttműködni, és ezt csak egy éles bevetésen lehet felmérni igazából. Amennyiben sikeres lesz a felbocsátás, mondta Musk, a következő indítás három-hat hónapon belül várható. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ha kedvezőek a tapasztalatok, akkor elképzelhető, hogy a három hajtóművet még kettővel bővítik, és ezzel elérnék az eddig épített legnagyobb rakéta, a Saturn V tolóerejét.

Mint már az IT café is megírta, az ilyenkor szokásos ballaszt, azaz a hasznos teher imitálása sem a hagyományos módon zajlik: Musk azt találta ki, hogy az utolsó fokozattal egy Tesla Roadstert küldenek Mars körüli pályára. Ezzel kapcsolatban bőven vannak aggályok, ezt elismerte a vállalkozó is, mivel a Föld gravitációs mezejének elhagyásakor számtalan olyan hatás érheti a harmadik fokozatot és az autót, melyek problémákat okozhatnak, és megvan arra az esély, hogy nem tudják elérni a szökési sebességet, és akkor a szerkezet visszahullik, elég a légkörben.

Musk elmondta, hogy három kamerát szereltek az autóra, bár abban is bizonytalanok, hogy ezek hogyan fognak majd működni a különleges körülmények között, arra is van esély, hogy nem adnak értékelhető képeket.

Végül megerősítette azt a széles körben terjedő véleményt, hogy a Falcon Heavy minden pr-munka ellenére már nem csúcsvállalkozás, ugyanis időközben koncepciót váltottak, és a fejlesztések egy másik nagy rakétára, a Big Falcon Rocketre (BFR) koncentrálódnak majd – ma már ezt szánják a Falcon utódjának, ez lesz majd az a jármű, mellyel a már többször szóba került emberes űrrepüléseket fogják megvalósítani (Hold, Mars).

Az indítást több oldal is közvetíti majd élőben, de a leginkább kézenfekvő a SpaceX YouTube-csatornája lehet:

Azóta történt

Előzmények