Egy japán milliárdos lesz a SpaceX első Hold-kerülője

Titkolóznak, de a rocksztár és üzletember valószínűleg hihetetlen pénzt fizethetett azért, hogy ő legyen az első.

Elon Musk tegnap igen nagy felhajtással jelentette be, hogy megvan a SpaceX első privát utasa, aki jegyet váltott a pár év múlva induló Hold körüli utazásra. Az illető egy japán milliárdos, aki vagyonát elsősorban egy online piactér, a Zozotown felépítéséből szerezte: a most 42 éves Yusaku Maezawa.

Hirdetés

Az üzletember megvásárolta az összes „jegyet” a Musk által ígért, 2023-ra tervezett Hold körüli túrára – az utazás a tervek szerint öt napig tart majd. Musk elmondta, hogy eredetileg hat vagy nyolc utassal számoltak, és Maezawa úgy döntött, művészekkel teszi meg a 800 ezer kilométeres távot, hogy inspirációt nyerjenek. A SpaceX alapítója kifejezte megbecsülését, mivel a jelenlegi állapot szerint megvan annak is az esélye, hogy az első misszió kudarcot vall, akár életét is veszítheti az utas, így nagy bátorság belevágni.

A terv egyébként valóban nagyszabású, hiszen a hidegháború inspirálta Apollo-program lezárása, 1972 óta nem repült el ember a Holdig.

A felek azt nem kívánták nyilvánosságra hozni, hogy a kb. 3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező japán üzletember mennyit fizet az útért, de Musk utalt rá, hogy igen komoly összegről van szó – az sem kizárt, hogy Maezawa befektetőként jelentkezett a társaságba, és ennek köszönheti a kiváltságot.

Azóta történt

Előzmények