Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia

Az AI-t kiszolgáló adatközpontok olyan nagy energiaigénnyel bírnak, hogy egyre több atomenergiára van szükség.

Az uránbányászattal foglalkozó Cameco vezérigazgatója kijelentette: a generatív AI-t és egyéb technológiákat kiszolgáló adatközpontok energiaigénye olyan szinten emelkedik, hogy ez az atomenegia-igényt is megemeli.

Az utóbbi időben a nagy tech cégek egymással versengve építik az adatközpontokat, hogy kiszolgálják az AI-megoldásokat és működtessék azt, amitől az iparág következő nagy növekedését várják.

A gond csak az, hogy egy olyan chatbot, mint a ChatGPT, tízszer akkora energiaigénnyel bír, mint a Google keresője. A vezérigazgató szerint már elmúltak azok az idők, amikor piacra lehetett dobni egy technológiát anélkül, hogy aggódtak volna a jövőbeli környezeti hatásai miatt. A tech cégeknek ezentúl erre is figyelniük kell, miközben a karbonlábnyomuk és a 24/7-es megbízhatóságuk is kiemelt fontosságú. Timothy Gitzel szerint ebben az esetben az atomenergia a nyerő.

Az ipar és a tech szektor jelenleg sorra kötik a megállapodásokat, hogy az üzemek karbonsemleges és megbízható nukleáris energiához jussanak, mondja a vezető.

A Morgan Stanley Research szerint a számításokat végző csarnokok ezreinek energiafelhasználása egyetlen év alatt megtriplázódik (a 2023-as 15 TWh-ról idén 46 TWh-ra).

Azóta történt

Előzmények