A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t

Könnyűsúlyú AI-megoldással újított a Microsoft, hogy költséghatékony opciókat kínálva még szélesebb ügyfélbázist építsen ki. Eközben az AI és az adatközpontok miatt óriási lesz a kereslet a földgázra.

A Microsoft kedden indította el a könnyűsúlyú AI-modelljét, hogy még szélesebb ügyfélbázist építsen ki egy költséghatékony út révén.

Az új Phi-3-mini az első a három SLM-ből (small language model), amit a cég kiad majd. A technológiától azt várja a cég, hogy megváltoztatja a világot és az emberek munkáját.

A Phi-3-mini nem csak olcsóbb, konkrétan tízszer akkora a költségben a különbség, ha más modelleket nézünk hasonló képességekkel – mondta Sébastien Buceck, a Microsoft GenAI-kutatásokért felelős alelnöke.

Az SLM-ek könnyebb feladatokhoz készülnek, így a kis erőforrásokkal rendelkező cégek is könnyen használhatják azokat. Az Azure AI modellkatalógusában azonnal elérhető a Phi-3-mini, ahogy a Hugging Face gépi tanulási modellplatformon és az Ollamán is. Valamint az NVIDIA NIM-en szintén.

A Microsoft gyakorlatilag napi szinten ontja magából az AI-befektetéseket és -fejlesztéseket, a múlt héten 1,5 milliárd dollárt tett az Egyesült Arab Emírségek-beli G42 AI-cégbe, de összeállt a francia Mistral AI-val is.

Mindezek után nem meglepő, hogy az AI és az adatközpontok energiaigénye elképzelhetetlen szintekre lőhet ki a következő években, ami óriási keresletet és használatot generál a földgáz kapcsán is, derült ki egy friss, eheti jelentésből.

Azóta történt

Előzmények