A hatalmas mélypont ellenére is önti a pénzt a chipekbe a Samsung

8 éves mélyponton a Samsung nyeresége, de a chipgyártásba tervezett befektetéseket tovább folytatja az óriás.

A Samsung megerősítette azon korábbi kijelentéseit, amelyek szerint nem tervezi csökkenteni vagy lemondani a chipgyártásba és chipekbe szánt befektetéseit – annak ellenére sem, hogy a chipszektor a gyenge globális gazdaság miatt az évtized legrosszabb és legnagyobb lejtőjére került. És annak ellenére sem, hogy 2014 óta a legkisebb nyereségét érte el a cég.

Miközben általánosságban a cégek visszafogják a költségeket és a termelést, a Samsung mélyen a zsebébe nyúl, és a kisebb szereplők piaci részesedésére pályázik – több elemző szerint is hosszú távon az SK Hynix és a Micron látja majd kárát, hogy most a Samsung nem húzza be a féket.

A becslések szerint a DRAM chipek piacán jóval 40, a NAND flash chipek piacán jóval 30 százalék fölé emelkedhet idén a gyártó részesedése. A kutatás-fejlesztésre fordított összegeket is növelik. A gyártást pedig csak átmenetileg csökkentik kicsit, például karbantartásokkal. A befektetők egyébként jelentősebb gyártáscsökkenést vagy gyorsabb piaci élénkülést reméltek.

Az SK Hynix, a Micron és a TSMC eközben mind csökkentik a befektetéseiket és költségeiket, válaszul az üzleti és fogyasztói szektorban is mutatkozó, tech termékeket és szolgáltatásokat kiemelten érintő, hatalmas keresletcsökkenésekre. Hasonlóan borúlátó az Intel is, amelynek gyenge eredményei és üzleti előrejelzései miatt sok elemző a cég történelmi összeomlását emlegeti.

Az SK Hynix konkrétan rekordveszteséget említ, a chipszektor legrosszabb állapotával az elmúlt évtizedben. És további lejtőt jósol az első negyedévre.

Azóta történt

Előzmények