Nincs kereslet, 8 éves mélyponton a Samsung nyeresége

2014 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb nyereségét érte el a Samsung, az elemzők hasonló folytatást várnak.

A Samsung még pénteken közölte, hogy a negyedéves nyeresége kétharmados csökkenést követően 8 éves mélypontra süllyedt, mindez pedig a gyengülő globális gazdasággal, a memóriachipek áraival és az elektronikai eszközök iránti kereslet megzuhanásával magyarázható.

Ezt a képet és keresleti összezuhanást egy ideje már hangoztatják az elemzők, akik úgy vélik, ha a világ legnagyobb memóriachip-, okostelefon- és tévégyártója ilyen teljesítményt ér el, akkor a többi tech cég elég rossz helyzetben lehet a negyedévben.

Az elemzők ráadásul arra számítanak, hogy a következő negyedévben ez a trend folytatódik, erősödik. A Samsung szerint az október és december közötti működési nyereség 69 százalékkal, 3,37 milliárd dollárra csökkenhetett – a teljes jelentést január 31-én teszik majd közzé. Ez 2014 harmadik negyedéve óta a legkisebb negyedéves nyereség, és a konzervatív elemzők várakozásait is alulmúlja. A szakértők szerint a Samsung összes üzletága nehéz időket él, de főleg a chipek és mobilok kapcsán van gond – a Samsung pedig nem csak saját termékei kapcsán érintett, hanem azon márkák keresletcsökkenése (például Apple) kapcsán is, amelyek számára alkatrészeket biztosít.

Mélypont

A Samsung azt mondja, a memóriás üzletág visszaesése az ő várakozásaikat is meghaladta, az ügyfelek még tovább csökkentik a költekezést. A mobilos ágazat eladási és bevételi visszaesését az elhúzódó gazdasági gondokból eredő keresletcsökkenéssel indokolják.

A BNK Investment szerint a Samsungon nem segít, hogy a negyedév során jó 20 százalékkal csökkentek a memóriachipek árai, a csúcsmobilok és az összehajtható mobilok eladásai megálltak, és a kijelzős ágazat is gondban volt az Apple termékhalasztásai és a legnagyobb kínai iPhone-gyár akadozása miatt.

A legtöbb elemző a trend erősödésére számít. A tőzsdén a Samsung ennek ellenére nem zuhant össze, a befektetők arra számítanak, hogy a Samsung végül mégis visszafogja a gyártást, ami segíthet az ő szemszögükből a memóriaiparon.

Azóta történt

Előzmények