Ma van a Biztonságosabb Internet Napja – 10. Safer Internet Day

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) ma már a világ több mint 100 országában – beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is – minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg.

Hirdetés

A SID célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) program akciótervének keretein belül felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra is. A szervezők ezért fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, a szülőket és a pedagógusokat a veszélyekről és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is.

2013-ban a SID témája: Jogok és felelősségek az online világban. A nap szlogenje:Net-riszpekt!

Az Insafe hálózat minden évben számos kreatív anyagot készít, beleértve a szokásos SID videospotot és iskolai SID-csomagot. Ez utóbbi a Safer Internet Day weboldaláról letölthető.

A SID-ről Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke sem feledkezett meg, aki mai bejegyzésében felhívta arra a figyelmet, hogy a gyerekek internetes kultúrára történő nevelése több szempontból is kiemelkedő fontosságú, ám figyelni kell a kis- és fiatalkorúakra leselkedő veszélyekre is. Kroes asszony kitért arra, hogy a felmerülő problémákra nincs egyetlen biztos megoldás, sok résztvevő összefogására van ahhoz szükség, hogy a gyerekek biztonságosan használhassák a világhálót, többek között: a nagy, főként közösségi oldalaknak kötelességük olyan technológiák kialakítása, mely a visszaélések gyors jelzését lehetővé teszik, legyenek szoftveres felügyeleti eszközök (ezek persze nem helyettesítik, csak kiegészítik a szülői felügyeletet), fontos eszköz a korhatár-besorolás bizonyos tartalmaknál stb.

Azóta történt

Előzmények