Neelie Kroes szerint az európai félvezetőipar fellendítése alapvető fontosságú

Meg kell tartani a félvezetőipari gyártást, illetve vissza kell csábítani Európába, ez kardinális kérdés a kontinens gazdasága számára – fogalmazott Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke a Münchenben tartott Európai Nanoelekronikai Fórumon, az Electronics Weekly-nek adott interjújában.

Az alelnök asszony elismeri, hogy az európai félvezetőgyártás jelentősen visszaesett, de véleménye szerint megfelelő befektetési körülmények megteremtésével sikerülhet visszacsábítani a kihelyezett termelést, illetve új befektetésekre is lehet esély. Európa gazdasága számára kulcskérdés, hogy a még mindig hatalmas ipari szegmens fejlődjön, mivel innovatív szerepe más területekre is kisugárzik. A versenyben való helytállás példájaként az ASML-t hozta fel. Kroes asszony úgy véli, hatalmas mennyiségű speciális, energiatakarékos, hatékony processzorra lesz igény a jövőben, és ezeket az alkatrészeket Európában kell előállítani.

Az európai félvezetőgyártás fellendítéséhez a megfelelő befektetői környezet mellett összefogásra, iparági stratégiára van szükség, és Neelie Kroes szerint ez megteremthető.

Az újságírók megkérdezték az alelnököt, hogy a brit ARM vajon szerephez jut-e az európai kutatási és innovációs keretprogramban (Horizon 2020). Kroes erre nem adott egyenes választ, de utalt arra, hogy számítanak a processzorgyártóra.

Az alelnök szerint minden a kutatás-fejlesztésen múlik, ebben Európának sürgősen fel kell zárkózni – épp ezért szánnának a tervek szerint a Horizon 2020 támogatására 80 milliárd eurót: „Elszántan küzdök a Tanácsban, hogy ezt az összeget a kutatás és az innováció megkapja – ha mégsem, végünk van.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények