Hirdetés

Robotok a magyar határon

A magyar fejlesztés egy európai program része, mely modern technológiákat von be a határőrizetbe.

A Népszava figyelt fel a kormányzati oldalon egy dokumentumra, a Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája 2019-2021 elnevezésű programra.

Az uniós előírásokra és hazai jogszabályokra támaszkodó stratégia része a határőrizetben alkalmazandó modern technológiák tárgyalása, illetve kutatás-fejlesztési feladatok előírása. Ezek között szerepel, hogy Magyarország részt vesz az úgynevezett „határőrizet célú autonóm robotrajok” kifejlesztésében. A dokumentumban van utalás arra is, hogy a nemzetközi szintű K+F projektek eredményeit legkésőbb 2021 végéig „integrálni szükséges a feladatellátásban”. (A Népszava a rendőrség honlapján talált rá arra az információra, hogy, hogy a robotrajok technikai kialakítása már 2017 óta tart.)

Roborder

[+]

A „Roborder” névre keresztelt határvédelmi rendszert az Európai Unió (EU) Horizon 2020 alapja támogatja. A Roborder konzorciumban Magyarország mellett ott van több tucat európai ország és szakmai, rendvédelmi szervezet. Magyar részről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 83,7 millió forinttal szállt be a fejlesztésbe, a szakmai munkában pedig a Magyar Közszolgálati Egyetem (MKE) is részt vesz. A Roborder rendszer működésére vonatkozó adatok jó része minősített, azaz titkos információ. Annyi azonban tudható: a rendszer földi mozgó robotegységekből – például kis, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből – és megfigyelő drónokból áll majd. A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e „élőerős erősítést” küldeni a helyszínre.

További részletekről – például a Robordert övező európai bizalmatlanságról is – a Népszava cikkében lehet többet olvasni.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények