Fedor megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra

Feltehetően most nem adtak fegyvert a robot kezébe, hanem egyéb képességeit tesztelik valós űrbéli körülmények között.

Az orosz fejlesztésű humanoid robotot szállító Szojuz MSZ-14 személyzet nélküli űrhajó augusztus 22-én indul Bajkonurból, és úgy tervezték, hogy augusztus 24-én automatikus módon dokkol a szintén orosz Poiszk modulban. Ám üzemzavar lépett fel: a Kursz nevű dokkolórendszer egyik jelerősítője nem működött megfelelően, ezért 90 méteres távolságban megszakították a manővert, és távolabbra vezérelték az űrhajót.

A problémát úgy oldották meg, hogy egy korábban érkezett űrhajót, az embereket is szállító Szojuz MSZ-13-at a Zvezda modulról szimulátorral begyakorolt kézi vezérléssel – így nem volt szükség a Kursz használatára – átmozgatták a Poiszk modulhoz, majd ennek helyére dokkoltatták az MSZ-14-et. A Kursz javítását későbbre tervezik.

ISS - orosz modulok

[+]

A küldetés különlegessége a robot: Fedor (oroszosan: Fjodor), akinek a neve a Final Experimental Demonstration Object Research kezdőbetűiből alkotott mozaikszó – az ISS-re érkezett gép típusa: Skybot F-850.

A Fedor-széria robotjait nagyobb célokra tervezték, jelenleg a tesztek folynak – a mostani gép szeptember hetedikéig marad az űrállomáson. Eredetileg Avatar volt a neve, új elnevezését Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettestől kapta, és mentőakciókra, valamint bizonyos űrbéli emberi tevékenységek kiváltására, segítésére szánják a minimális ember-gép interakcióra is képes Fedort – elképzelhető, hogy tesztpilótaként fog szolgálni a tervezett orosz Hold-megkerülő misszióban 2022-ben a jelenleg fejlesztés alatt álló, a Szojuz utódának szánt Fegyeracija űrhajón.

Fedor egyébként két éve igen nagy visszhangot váltott ki mind a laikusok, mind a szakma körében, amikor megjelent egy olyan videó az interneten, melyen „az orosz Terminátor” elsüt két, a filmből ismert Robotzsaruéhoz hasonló fegyvert. Rogozin tagadta, hogy harci robotot fejlesztenének, ennek ellenére több támogató is kiszállt ezek után a projektből.

Azóta történt

Előzmények