Autonóm robotok a gyárban

Az egyre erősödő ütemben terjedő új technológiák már a mindennapok részei: egy esettanulmány a Whirlpooltól.

A Whirlpool lengyelországi gyárában, Łódźban szárítógépeket és sütőket gyártanak A hatékonyság javítása érdekében a vállalat három MiR200 autonóm mobil robotot telepített, melyek alkatrészeket szállítanak a különböző gyártósorok között. A fejlesztés leírása ugyan reklámcélokkal készült, de fontos részleteket tartalmaz egy ilyen folyamatról és következményeiről.

Hatékonyság és pontosság

Az üzem vezetésének a következő kihívással kellett szembesülnie: hogyan lehet összekapcsolni az alkatrészek gyártósorok közötti belső szállítását a be- és kirakodás automatizálásával? Fontos volt, hogy a megoldás csökkentse az emberek szerepét a szállítási folyamatban, és optimális költségekkel és biztonsági tényezőkkel rendelkezzen. Az autonóm MiR200 robotflotta megfelelt ezeknek a kívánalmaknak.

A Whirlpool saját bevallása szerint az automatizációra, a digitalizációra és az ipar 4.0-ra építi növekedését: „Az üzemünkben 15 percenként hagyja el egy szárítógép a gyártósort. Ehhez alkatrészek nagy mennyiségben történő szállítására van szükség. A mobil robotok egy teljesen újféle anyagmozgatási megoldással szolgálnak, melyhez nincs szükség emberi közbeavatkozásra. Alkalmazottainkat így magasabb hozzáadott értékkel rendelkező területekre csoportosíthatjuk. Az együttműködő robotok emellett jelentősen növelik a biztonságot is, segítségükkel kiküszöbölhetők az emberek és a járművek, például targoncák, vagy vontatók közti potenciális ütközések” – mondja Szymon Krupiński üzemvezető.

A működés

A robot szárítógépajtókat szállít a különböző stádiumú összeszerelési feladatokat végző gyártósotok között. Egy járat során egyszerre 12 ajtót tud elvinni, visszafelé pedig az üres csomagolást veszi fel. Egy teljes kör körülbelül 130 méter hosszú.

Whirlpool-MiR
[+]

A MiR200 megérkezik az előszerelő állomáshoz, beáll a megpakolt kocsi alá, és csatlakozik hozzá kampójával. A kocsit aztán ahhoz a gyártósorhoz vontatja, ahova a csomagok érkeznek. A lepakolás során az üres dobozok a gravitáció segítségével visszacsúsznak a robot ládájába. Miután a robot visszaérkezik a kezdőpontjára, megkezdődhet a következő ciklus. A robot szenzorok és szkennerek segítségével ismeri fel és kerüli el az útját keresztező akadályokat, amik lehetnek például targoncák vagy vontatók. A gép által megtett teljes ciklus körülbelül 3 perc 50 másodpercet vesz igénybe. A gyári működés során két, 200 kg teherbírással rendelkező robot szállít alkatrészeket, míg a harmadik a töltőállomáson pihen, és biztonsági tartalékként funkcionál.

Ez még csak a kezdet

A Whirlpool a telepítést még 2018 decemberében kezdte meg, amikor először tesztelte a robotot. Az eredmények pozitív kiértékelése után további két gépet is üzembe helyeztek. A vállalat emellett a MiRFleet robotflotta-kezelő rendszert is installálta, amelynek segítségével a robotok ütemezni tudják a beérkezett feladatokat, és töltöttségi szintjük is figyelemmel követhető a zökkenőmentes munkavégzés érdekében.

Amióta a robotokat üzembe helyezték, a gyárterület elrendezése, és ezzel együtt a robotok útja többször is változott. A MiR eszközök programozása tulajdonképpen csak annyiból áll, hogy meg kell adni azokat a pontokat, amelyeket a robotnak érintenie kell. Az útvonalnak ajánlott elkerülnie az emberek által frekventált helyeket az ütközések kockázatának minimalizálása érdekében. A működés és a programozás egyszerűségének, valamint a tájékozódási technika fejlettségének köszönhetően a robotok gyorsan alkalmazkodni tudnak a munkakörnyezetben életbe lépő változásokhoz.

A robot programozása
[+]

A robotok használata előtt az alkatrészek szállítását kizárólag szakképzett alkalmazottak által vezetett járművekkel, villás targoncákkal és vontatókkal végezték. Három MiR robot képes helyettesíteni egy ilyen sofőr által irányított gépet. Az autonóm mobil robotok telepítésének köszönhetően a targonca- és vontatósofőrök így más feladatokra fókuszálhatnak a szervezeten belül. A lódzi gyár mobil robotokba való befektetése a becslések szerint két éven belül megtérül.

A Whirlpool újabb mobil robotok üzembe helyezését tervezi a gyárban, és más helyszíneken is. Hasonló megoldásokat jelenleg is tesztelnek többek közt két olaszországi üzemükben is.

Azóta történt

Előzmények