Idén elérhető lesz a Boston Dynamics robotkutyája

Az árát azonban még nem tudni, de a fejlesztés majdnek kész.

A Boston Dynamics számos robotokkal kapcsolatos projektet futtat, és ezek közül az egyik a Spot nevű robotkutya, amely gyakorlatilag mérföldkőhöz érkezett, ugyanis idén kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz. Ez az érintett cég első olyan robotja, amelyet árulni fognak, így az utolsó simításokat végzik rajta.

Hirdetés

A The Verge beszámolója szerint a Las Vegas-i Amazon Re:MARS konferencián több robotot is kiállított a Boston Dynamics, amelyeket a cég két képviselője vezérelt módosított, de alapvetően játékra szánt tableteken. Erre azért van szükség, mert a robotokat ugyan a Boston Dynamics videói önállóan működő rendszerként mutatják be, ehhez az kell, hogy ismerjék a környezetüket, vagyis ennek a betáplálása nélkül szükségessé válik az emberi beavatkozás. Ezen leginkább azt kell érteni, hogy a robot szimplán nem tudja, hogy merre kell menni, viszont automatikusan képes bizonyos környezeti tényezőkre jól reagálni. Az irányítás ugyanakkor a fentebb linkelt beszámoló szerint egyszerű.

A Boston Dynamics magát Spotot modulárisra tervezte, tehát nem kötelező a karrészt rendelni úgymond a fejének, hanem az adott célterületre szabhatók a képességei. Ez lényeges szempont lesz kereskedelmi szinten, hiszen így több célterületre is bevethetők. A fogásra és tárgyak mozgatására képes robotkar mellé vagy helyére akár 3D-s kamera is szerelhető, ami a környezet feltérképezésében segít. A Re:MARS eseményen egy plüssjátékot adott a robotkutya egy igazi kutyának, aki nem igazán értette, hogy mit lát, de a játékra azért lecsapott. Erről az alábbi Twitter bejegyzésben érhető el egy videó.

Spot legnagyobb előnye egyébként a környezetre való megbízható reakciója. A nehéz terepeken is képes jól egyensúlyozni, és akkor sem veszti el a fonalat, ha a munkája elvégzésében akadályozzák. Ezeket a tényezőket felméri, és megfelelő módon reagál rájuk, így őrizve meg a stabilitását. Emellett maga a robot erős is, sokadmagával igen nehéz tárgyakat is képes elmozdítani.

A kereskedelmi szintű elérhetőség viszont nehézkes, ugyanis a A Boston Dynamics szerint egyelőre csak 50 Spottal rendelkeznek, ezek is béta szintűek. Jelenleg azonban azon dolgoznak, hogy a gyártásra vonatkozó nehézségeket elhárítsák, illetve az erre vonatkozó költségek alacsonyabbak legyenek. A vállalat nagyjából 1000 Spot elkészítésével számol idén, de az árazásról még nincs konkrét döntés.

Azóta történt