Razzia a győri egyetemen: számítógépeket foglaltak le

Péntek délután razziát tartott a rendőrség a Széchenyi István Egyetem belső kollégiumában – adta hírül még aznap az asva.info. (nem az ASVA oldala, a megnevezés szerint Magyar P2P és BitTorrent hírportál)

Az akkori híradás két rendszergazdáról szólt, ám mint kiderült, mindez csak pletyka volt. A hivatalos rendőrségi tájékoztatóra ma délelőttig kellett várni, s a rendőrség sajtóreferense, Kocsis Tünde szinte szó szerint ugyanazt nyilatkozta az IT café-nak, mint a hírt felröppentő weboldalnak. A szűkszavú tájékoztató szerint: a győri rendőrkapitányság nyomozói az ASVA feljelentése alapján két huszonéves egyetemista hallgató számítógépét foglalták le a kollégiumban. Az ügyben szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt szakértő bevonásával folyik a vizsgálat, ezért bővebb tájékoztatást nem adhatnak. Kocsis Tünde hangsúlyozottan felhívta a figyelmünket, hogy nem rendszergazdákról van szó, mint az korábban tévesen megjelent, sőt, asva.info oldalán még most is olvasható. A honlap által megkérdezett Kálmán András, az ASVA vezetője elmondta, hogy ők tették a feljelentést, s hogy korábban már figyelmeztették az Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetet (NIIFI), hogy a Széchenyi István Egyetemen (sok más egyetemhez hasonlóan), visszaélnek a belső informatikai rendszer rendkívüli műszaki adottságaival.

Az asva.info híréhez kapcsolódóan élénk és heves vita bontakozott ki a hét végén a hír topikjában, különösen akkor, amikor az egyik kollégista, aki tanúja volt a rendőri intézkedésnek, egy, a szerkesztőségnek küldött levelében elmondta a történetet a saját szempontjából. Ezt a levelet időközben a szerző kérésére eltávolították az oldalról, ennek tartalmára ma már csak a hozzászólásokból lehet következtetni: „A cikk tartalma a nap folyamán többször változott, amivel nem értek egyet mivel mindenféle kommentár nélkül tettétek. legyetek szívesek törölni engem minden módon az oldalról. Továbbá az okos kommentelők miatt hitelét és okát vesztette az írásom, és a cikk is. Kérlek benneteket minél előbb töröljetek az oldalról. Köszönöm” – írja az érintett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASVA

Azóta történt

Előzmények