Intel-befektetés Romániában

Az Intel és a román Siveco informatikai vállalat bejelentette, hogy a Siveco 12 millió dolláros befektetésben részesült Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társasága, az Enterprise Investors (EI), valamint az Intel Corporation kockázatitőke-programja, az Intel Capital részéről.

Hirdetés

A befektetés tőkeemelés és kivásárlási tranzakciók kombinációját jelenti. A befektetés nyomán a Polish Enterprise Fund V (egy, az EI által kezelt befektetési alap), valamint az Intel Capital kisebbségi tulajdonjogot szerzett a Sivecóban. A befektetés jelentős lépés mind az Intel, mind az Enterprise Investors román képviseleti irodáinak egy éves tevékenysége során. A helyi it-piacon a Siveco Romania egy vezető vállalat, ez a cég telepíti a szoftverek 27 százalékát, képezi ki a számítógéphasználatra a munkavállalók 28 százalékát és fejleszti a szoftverek 21 százalékát. A Siveco tavalyi forgalma 15,1 millió euró volt.

A Transindex erdélyi weboldal nemrég tudósított egy Sivecóval kapcsolatos esetről, mely arról szól, hogy a román sajtó, egyes civil szervezetek és számítógép-forgalmazásban érdekelt cégek nyomására újratárgyalták az oktatási minisztériumnak az iskolák számítógépesítéséről a Siveco Rt.-vel aláírt szerződését. Több napilap is beszámolt arról, hogy a Nastase-kormány tanügyi minisztere olyan megállapodást írt alá a vállalattal, hogy az a márkaforgalmazók listaárának duplájáért szállította volna az iskolai számítógéplaborokat: például egy tíz gépből álló rendszer a Sivecónál 16 900, más cégeknél összesen 8000 dollárba került volna.

A román oktatási minisztérium ebben a hónapban bejelentette: az újratárgyalás során 22,7 millió dollárt spórolt meg az eredeti 96 milliós szerződésből. Az Evenimentul Zilei napilap ellenben úgy tudja, valós értéken csak 9,4 milliót takarított meg a tárca, mivel több termékről és szolgáltatásról egyszerűen lemondott a kabinet. A minisztérium mindenesetre azt állítja, a tárgyalások végeredménye az, hogy 600 laborral többet szerelnek fel az iskolákban. A Siveco Rt. nem kommentálta az újratárgyalásról szóló minisztériumi közleményt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények