Sokat ajánlott a Qualcomm – az EB rábólintott az NXP felvásárlására

Az amerikaiaknak láthatóan fontos a gigaméretű akvizíció – kérdés, hogy akarják-e és be tudják-e tartani önként vállalt kötelezettségeiket.

Az Európai Bizottság (EB) sajtóközleményben jelezte, hogy a félveztetőipar eddigi legnagyobb üzletét engedélyezik – vagyis az amerikai Qualcomm felvásárolhatja a hollandiai bázisú NXP-t. Ám, mivel az üzlet mérete és piaci hatásai aggályokra adnak okot, ezt az engedélyt feltételekhez szabják.

A felvásárlás ügye már rég húzódik, az uniós hatóságok többször is nekifutottak, közben intenzív tárgyalások folytak az amerikai vállalattal is, akik a híradások szerint hajlandóak voltak engedményeket tenni, hogy megfeleljenek az európai versenytörvényeknek. Ennek ellenére mindeddig nem volt biztos, hogy belátható időn belül pont kerül az ügy végére, a felek álláspontjai ugyanis elég távol álltak egymástól.

Ám úgy tűnik, az uniós versenyügyi hatóság elegendőnek tartotta a Qualcomm felajánlásait, ugyanis a jóváhagyás feltétele, hogy tartsák be, amit ígértek. A felügyelet azt tartotta leginkább aggályosnak, hogy az okostelefonok piacán két meghatározó szereplőről van szó, akiknek már most súlyos befolyásuk van az unió piacán szolgáltatásokra és termékekre, és akiknek a termékei kiválóan kiegészítik egymást, így ha két ilyen vállalat egyesül, az monopolhelyzetet teremthet, pl. a licencjogok feltételeinek korlátozásával, a licencdíjak erőpozícióból való megemelésével stb. gyakorlatilag megszünteti a versenyt – főként az érintés nélküli kártyák chipjeinél használt technológia, a Mifare jövője miatt aggódtak.

Korábban nem volt nyilvános, de a sajtóközleményből kiderül, hogy a Qualcomm az üzlet létrehozása érdekében milyen ajánlatokat tett az EB-nek:

  • a Mifare esetében a Qualcomm kötelezettséget vállalt, hogy nyolc éven keresztül minimum olyan feltételekkel adja át az NXP technológiáját és védjegyeit a versenytársaknak, ahogy az ma történik
  • ebben a nyolcéves időszakban a Qualcomm a saját és az NXP technológiáinál biztosítja az interoperabilitást más cégek számára
  • a Qualcomm vállalta, hogy nem szerzi meg az NXP birtokában lévő ún. alapvető szabadalmakat (Standard-Essential Patents – SEPs), valamint néhány egyéb, nem ebbe a kategóriába tartozó szabadalmat sem – a felajánlás úgy szól, hogy ezeket a szabadalmakat az NXP átadja egy harmadik félnek, aki három éven át díjmentesen engedi át ezeket világszerte. A maradék nem alapvető szabadalmaknál, melyeket megvásárolnak, a Qualcomm vállalja, hogy nem érvényesíti jogait más vállalatokkal szemben, illetve díjmentesen biztosítja ezt a versenytársaknak

Az EB ezeket a felajánlásokat megfelelőnek tartotta, így nem állnak a felvásárlás útjába – de a Qualcommnak teljesítenie kell a vállalásokat.

Azóta történt

Előzmények