- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
Nem akarok kötekedni, de az apple nem a Samsung-nál gyártatta a csipjeit?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
dajkopali
addikt
nem a chipekről van szó az Apple panaszában, hanem a szabadalmi jogdíjakról - pl. hogy akkor is fizetniük kellett,
amikor bővíthetővé tették az iPhone memóriáját, mert a bővíthető memória szabadalma a Qualcommé[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
TomMusic
őstag
Egyik kutya, másik eb..
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
noPublicFG
senior tag
Értem, hogy mi a gond. Viszont pont ezért szúrja a szemem. Amennyiben USA cég él vissza a monopol, vagy piacvezető helyzetével az tök természetes.
(Pl.: Amazon)plus ça change, plus c'est la même chose
-
rodrigez
senior tag
válasz noPublicFG #4 üzenetére
Most ezt, hogy érted. Mindkét érintet fél amerikai.
-
őstag
a vállalat megszegve a szabványosítást végző szervezetekben tett vállalásait, egyes alapvető szabadalmai használati jogát nem bocsátotta tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltételekkel a riválisai rendelkezésére
Ki dönti el,hogy mi az ami tisztességes,és mi az ami nem?
Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory terms (FRAND),azaz megkülönböztetésmentes
Ha például Németországban ugyan az a mosópor jobb minőségű mint Magyarországon,az nem megkülönböztetés?
Az üzlet tele van megkülönböztetéssel,és nem tisztességgelNem az érdekel,hogy hova postázod,hanem hol van a termék!!!!!
-
Samott
addikt
válasz noPublicFG #4 üzenetére
A Qualcomm pont olyan amcsi ceg mint az Amazon...
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
tibaimp
nagyúr
Értem, de akkor viszont nem értem
Bocs. OK, a bővíthető memória a Qualcomm tulajdona, és az Apple beszereli azt a készülékeibe, akkor tuti, hogy fizetnie kell, ez így szerintem rendben is van. Ez olyan, hogy a betonkeverő a szomszédé, és én kölcsönkérem tőle egy pár napra. OK, ha rendes nem fizettet semmit, de akár az is, de az tuti, hogy "tatozni fogok neki" legalább egy szívességgel. Ilyen az üzletben nincs, tehát fizet, pénzt...
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ribizly
veterán
Nem állítom, hogy bármelyik felet sajnálnám a történetben, de miért kell mindenkinek szívatnia másikat?
|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
tupijani
tag
Lassan eladni sem kell, elég csak perelgetni, állami kedvezményezetnek lenni. Írország, Apple vs. Eu.
Huba és Szameg jóbarátok, mindig együtt járnak ;-)
-
-Skylake-
addikt
1 : ez a cikk hogy jon ide ?
2 : latom nemigen erted mirol szol az altalad! linkelt cikk
3 : szerintem az alapjan amit irtal ("eladni sem kell") ugy osszesegeben azt sem nagyon erted, hogy maguk a perek mirol szolnak.Azert koszonjuk.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
dajkopali
addikt
válasz -Skylake- #11 üzenetére
jogos pontatlanul fogalmaztam, az alapvető szabadalmak birtoklása miatt kellett újra és újra fizetniük, ha változtattak a készüléken:
Even when Apple sells an iPhone with added memory—256GB instead of 128GB—Qualcomm collects a larger royalty just because of that added memory"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem azért a két forintért, de ha az Apple ultramagas árrést alkalmaz, a beszállítói miért nem tehetik meg ugyanazt?
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
dchard
veterán
válasz #32839680 #14 üzenetére
Csakhogy itt a "sáska" pont az egyik olyan vállalat, aki az irreálisan magas licence díjak okán "gazdaggá" tette a Qualcomm-ot. Tehát nem valamiféle kívülállóról van szó, hanem az egyik legnagyobb vásárlójukról.
Azt érdemes megérteni, hogy a Qualcomm árpolitikája miatt mindannyian orbitálisat szívtunk az elmúlt 10 évben, nem elsősorban az Apple vagy a Samsung. Ugyanis végül mi finanszíroztuk meg ezeket a többlet költségeket, amiket mindenki szépen beépített az árába.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Ájvé
veterán
válasz #32839680 #17 üzenetére
Nem védeni akarom, de lehet nem volt annyi esélye sikeres perre, most hogy vesztett pert a Qualcomm, már sokkal könnyebb dolga lehet, de nem vagyok jogász és van egy érzésem, hogy nálunk sokkal okosabb emberek ülnek ott és döntenek erről. Gondolom a jogászok is olyan kaliberűek, mint maga a cég vagyis tudják mi a dolguk.
Egyébként lehet pont erre vártak és egy lavinaként szállnak be ők is a perbe, ezzel jelentősen gyengítve pozícióját, amiből később még inkább nyerhetnek. Másrészt meg 2016-ról beszélnünk a cikk szerint, az pedig épp tavaly volt (22 napja még tavaly volt).(#18) Tigerclaw:
Az hogy te mennyiért veszed meg a terméküket, a kutyát nem érdekli. Ha megveszed megveszed, nem akkor nem. Itt nem a vásárlókról van szó, hanem a piaci monopóliumról (mondjuk igaz, hogy Apple monopól helyzetben van a termékeivel, hiszen csak ő gyártja, de mivel az övé, így megteheti ).[ Szerkesztve ]
-
rottenbull
senior tag
Itt az a kerdes, hogy ha lezarul a per, es visszakapja a sok megkarositott ceg a penzt, akkor, ha beviszem azokat a termekeket, amiket toluk vettem, es igazolom a vasarlast, visszaadjak a rajuk eso reszt, amivel engem basztak at ? Mert, ha csak a ceg, egyebkent is hatalmas, vagyonat fogjak gyarapitani vele, akkor egjen olyan langgal aki ezt elrendeli, hogy futse a mennyorszagot.
-
törölt tag
válasz rottenbull #24 üzenetére
Rosszul látod. Az Apple a Qualcomm miatt volt kénytelen ilyen alacsony haszonkulcsot alkalmazni. Ha a Qualcomm nem lett volna ilyen tisztességtelen vele szemben, attól Te még nem fizettél volna kevesebbet, hanem az Apple kaszált volna rajtad többet. Tehát, a különbözet neki jár, neked meg a fityisz. Szegény, szegény Apple!
-
Viktor77
titán
válasz rottenbull #24 üzenetére
De naív vagy! Azt hiszed a apple a te érdekedben perel? Szarik ő a fejedre, a nyereségét félti.
Csinálni kell. Kész. Pont.
-
rottenbull
senior tag
válasz #79335424 #25 üzenetére
Szerintem ezt az latja rosszul, aki ugy erzi, hogy barmelyik 2 vagy tobb ceg egymas kozott kottetett szerzodese, illetve az azok alapjan inditott perek, barmit is szamitanak. Gondolat ebresztonek szantam a kommentet, erdekes, hogy mennyire tipikus konzumer gondolatokat ebresztett.
-
.mf
veterán
Az Apple perli a Qualcommot, mert az "éveken át versenysértő módon úgy határozta meg az árakat, ahogy akarta", és erre az Apple-nek szabadalma és monopóliuma van
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
papasoft80
tag
(#29) .mf: Ez nagyon testszett!
Na most, ha ennyire szemét ez a Qualcomm, akkor az Apple miért vesz tőle bármit is?
Nem úgy volt, hogy ők(Apple) diktálnak, megmondják, hogy mi a tuti, stb...?
Az Apple is vastagon benne volt, hogy a Qualcomm ilyen monopolhelyzetbe került. Fejlesztettek volna ők is és akkor most nem kellene másoknak fizetniük. Általában úgy is néhány év lemaradással követik a technológiát, beleférne.
Sőt, ha tudnának valami igazán jót fejleszteni, akkor pont ők lennének azok, akik ezzel visszaélnének.
Még hogy a holló, hollónak nem vájja ki a szemét... ugyanmár[ Szerkesztve ]
-
dementor
aktív tag
Ez itt kérem a reklám helye.
"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."
-
dchard
veterán
válasz papasoft80 #30 üzenetére
A helyzet az, hogy évekig gyakorlatilag senki nem tudott úgy 3G képes modem chipet gyártani, hogy valamelyik Qualcomm szabadalmat ne sértette volna meg. Pont ez volt a gond. Ebből már nem nehéz kikövetkeztetni, mekkora piactorzító hatása volt ennek. Arról nem beszélve, hogy olyan jelentéktelen kis cégeknek, mint az Intel, sem sikerül ez, pedig évek óta dolgoznak saját modem dizájnon, és még be is vásároltak (az Infineon kommunikációs tervező részlegét vették meg). Szóval nem eszik olyan forrón
Dchard
-
konyi79
addikt
Indítsunk csoportos pert az Apple ellen, hogy tisztességtelenül magas áron adja mobiljait a többi gyártóhoz képest!
-
Tigerclaw
nagyúr
"Az hogy te mennyiért veszed meg a terméküket, a kutyát nem érdekli. Ha megveszed megveszed, nem akkor nem. Itt nem a vásárlókról van szó, hanem a piaci monopóliumról (mondjuk igaz, hogy Apple monopól helyzetben van a termékeivel, hiszen csak ő gyártja, de mivel az övé, így megteheti )."
Szóval ha az Apple teszi akkor rendben van, de ha más, akkor azonnal perelni kell. Erre illik néhány magyar mondás:
- Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű.
- Más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem.
Amúgy abszolút támogatom, hogy perlik a Qualcommot, ahogy kellene az Intel-t is valamilyen monopólium ellenes törvény alapján, de az álszent, hogy épp az Apple is ezt teszi.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
dchard
veterán
válasz Tigerclaw #34 üzenetére
Ebben az esetben azért nem áll meg az érvelésed, mert az Apple-nek nincs monopol terméke. Bárkitől vehetsz telefont, van kismillió gyártó. Az hogy neked pont az kéne csak olcsóbban, egyéni szoc probléma
Ellenben amit a Qualcomm csinált, attól majdnem az összes telefon (tablet, modem stb) ára mesterségesen magas volt, tehát tök mindegy volt hogy Samsung, Apple vagy akármi mást vettél, mivel a telók 95%-ában Qualcomm alapsáv volt/van.
Az, hogy mostmár legalább a közép kategóriában van verseny, többek között annak köszönhető, hogy a MediaTek is elkészült a saját integrált modemével. Mondjuk kíváncsi vagyok hogyan viszonyul ez a Qualcomm szabadalmaihoz és ha igen, mikor perelik be őket is (ha még nem tették meg).
Dchard
-
vigyori78
őstag
Pont az Apple-nek mit jár a szája a legnagyobb adófizető elkerülők közé tartozik, mégis a legdrágábbak a telefonjai inkább azzal foglalkozzon.
-
papasoft80
tag
Értem.
Hát nem tudom... Ha én voltam olyan tehettséges, szerencsés, stb. hogy jókor feltaláltam/hoztam létre valamit, amit nálam sokkal nagyobbak évek alatt sem, akkor miért is ne gazdagodhatnék meg belőle? Egyáltalán nem biztos, hogy még egyszer sikerül egy ilyen. Ha ez valakinek nem tetszik, akkor majd nem teszi bele a termékébe az én megoldásomat, hanem beletesz egy gyengébbet, ami olcsóbb.
Ha az Apple szerint ez ennyire pofátlan dolog volt, akkor miért támogatták őket éveken át? Ha a Qualcomm szuper termékeit/szabadalmait senki nem vette volna meg(vagy licenszelte), akkor nem tudott volna ennyire monopol helyzetbe kerülni. Az Intel is csinált valami hasonlót az AMD-vel amikor az jót alkotott, akkor "ellehetetlenítette" az eladásait.
Férte értés ne essék, nem a Qualcommot védem, csak nem tetszik, ha pont olyan pofázik, aki maga is így járna el hasonló helyzetben(bár erre elég kicsi az esély). Sőt, ők még a vélt szabadalmuk megsértéséért is perelnek.
Azért szerintem egy olyan elektronikai terméket csinálni, ami világviszonylatban évekig lemásolhatatlan, az kicsivel több, mint kitalálni a lekerekített téglalapot. "Sarkosan" fogalmazva.[ Szerkesztve ]
-
vigyori78
őstag
válasz papasoft80 #38 üzenetére
most már boldog lesz a napom.
Gondolom a droidos gyártók úgy kapják a Googlétól a rendszert, hogy az megvan írva az összes telefonjukra meg az egyedi TouchWiz,UX,EMUI stb is ingyen volt.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz papasoft80 #37 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy nem volt választás. Szó nincs itt "támogatásról", az Apple mezei ügyfele volt a Qualcommnak, ráadásul nem is mehetett máshoz, pont ez a lényeg az egészben.
A Qualcomm pedig nem elsősorban tehetsége volt, hanem kiváló jogászai, hogy a GPS kifejlesztésénél lefektetett alapokból 30 évig baromi jól megélt, megjegyzem nem piaci alapon, hanem az amerikai légierő által adó forintokból kifejlesztett technológia újabb és újabb inkarnációiból (GPS --> CDMA --> CDMA2000 --> EV-DO --> WCDMA (laikusoknak 3G) ). Na itt a probléma és a pofátlanság. Ezzel csak a probléma méretére és összetettségére próbálok rávilágítani.
Az sem véletlen, hogy viszonylag hamar megindultunk az LTE felé, amit nem terhelnek ilyen jellegű szabadalmi monopóliumok (ez szempont is volt a megalkotásánál).
Az is tisztán látszik, hogy a konkurencia megjelenésével a közép kategóriában látványosan csökkentek az árak (kényszerűen a QC árai is), viszont a csúcskategóriában, ahol az MTK még nem versenyképes, maradtak a horror árak még a kínai gyártóknál is (már akinek van ilyen készüléke egyáltalán).
Az is látszik, hogy a széles körben elterjedt kommunikációs technológiák ilyen jellegű kisajátítása hova vezet. Képzeljük el, ha mondjuk a TCP/IP kitalálói nem teszik hozzáférhetővé, hanem húsos licence díjért árulják. Most nem lenne internet, vagy sokkal korlátozottabb lenne a hozzáférés.
Dchard
[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
válasz Tigerclaw #34 üzenetére
Én nem nagyon hallottam olyat, hogy tisztességtelenül drágább árult termékek miatt bárkit kártalanítottak volna, de tudsz példát akkor mondj. Egy időbe a PC-s RAM-okat tartották mesterségesen drágán a piaci szereplők. Én megvettem meg mindenki más is ennek ellenére, hiszen egy PC sem működik e nélkül. Kapott bárki kártérítést? Nem hallottam róla. Évekig csinálták, kiderült kaptak kis büntetést és minden ment tovább. A felhasználok meg szitkozódhattak, de nem kaptak semmit.
Nem kötelező megvenni az iPhone-t se, senki nem kényszerít rá, úgyhogy igen, megteheti mert van aki megveszik ennyiért. Mindenki ezt csinálná, az összes cég, ha tudná. Samsung is elég szép haszonnal dolgozik, ott is rendesen megfizeted a nevet.(#39) vigyori78:
Hát inkább ne tennék[ Szerkesztve ]
-
xmaas
őstag
A termekek ara nem azert magasabb mert beepitenek egy filleres alkatreszt(a teljes keszulek arahoz kepest filleres tetel) hanem azert mert a gyartok annyiert adjak a keszulekeket amennyiert akarjak .
Ez a indoklas hogy azert kenyszerulnek magasabb aron eladni a keszulekeket meg mennyire erdekli oket hogy ezzel mennyire rossz a vasarlknak egyszeru hazugasg mert magasrol leszarjak.... egyetlen indoklas hogy ki akarnak bujni a licencdij fizetese elol.
Aki mas dolgokat lat bele az ugyben vagy annyira naiv hogy hihetetlen vagy "sik hulye"
-
dchard
veterán
Szeretnék látni egy hiteles árat erről a filléres tételről (applikációs proci + modem), meg az összes többi alkatrészről is, utána majd visszatérünk erre. Emlékezz vissza arra a korszakra, amikor pont kétszer annyiba kerül az a tablet amiben 3G modem is volt, mint amiben csak wifi. Szerinted a kettő közötti különbség mind a gyártó kapzsisága volt? Hm...
A többit meg nem tudom miért nekem írod, szóba nem került a termékek ára. Az mindenesetre hogy most simán veszek felső középkategóriás telót QC chippel 60 ropiért számlára, teljesen elképzelhetetlen volt akár csak 2 éve is. Persze ha valaki ragaszkodik a márkanévhez meg a lehúzáshoz, az fizesse meg ennek a "költségeit" Én nem ragaszkodom hozzá.
Dchard
-
Ájvé
veterán
válasz #32839680 #43 üzenetére
Meg is érdemli a büntetést. Ez rajtunk vevőkön viszont nem segít. Ezen a plusz költségek nyilván be voltak kalkulálva a végső termék árába. Szóval ez már szimpla nyerészkedés már csak a cégek részéről.
Annyiban látom jogosnak és pozitívnak, hogy valószínűleg továbbiakban nem tudja folytatni a Qualcomm ezt a magatartást (majd lesz más aki megteszi és isszuk a levét). -
persil
nagyúr
válasz #32839680 #23 üzenetére
Elolvastad a cikket? Mert, akkor tudnád a kérdésedre a választ.
"Az előterjesztés szerint az Apple 2016-ban, amikor több licencmegállapodás is lejárt, próbált egyezségre jutni a Qualcomm-mal, ám ezek a tárgyalások sikertelenek voltak."
Eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/persil/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- Politika
- Disney+
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Spórolós topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.