Pénztárgépek: a határidő még mindig május elseje

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ma közleményt adott ki arról, hogy az érdekeltekkel folytatott újabb egyeztetést követően továbbra is az év végi átállási határidőt tartja reálisnak. A módosításra a tesztelési folyamat teljes körű lefolytatása miatt lenne szükség. Az IVSZ szerint amennyiben a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt – emellett a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az új pénztárgépek árcsökkenése érdekében az IVSZ a jelenlegi feltételeket mind az árbevétel, mind a darabszám vonatkozásában módosítaná: az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió–1 milliárd forintra, míg a támogatható 5 darab pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

Hirdetés

Akadozó tesztelés

Az IVSZ hivatkozása szerint a „globális chiphiány” következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban.

Az IVSZ úgy véli, hogy a rendeletben előírt követelményrendszerhez a folyamatok felgyorsítása és az üzembiztonság érdekében néhány ponton hozzá kell nyúlni. A szövetség a technikai javaslatokat folyamatosan továbbítja a NAV részére, természetesen figyelembe véve minden olyan szempontot, ami a rendszer biztonságát, és az adatbiztonságot sem csökkenti.

Mint korábban már jeleztük, nemrég mutatták be azokat a pénztárgépeket, amelyek már képesek eleget tenni a rendelet előírásainak. A híradások szerint három gyártó nyújtott be engedélyeztetésre ilyen gépet, ám mivel ez csak áprilisban történt meg, az az egész szakma számára egyértelmű, hogy még egy felgyorsított folyamat esetében sem tarthatóak a korábban megadott céldátumok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények