Kiakasztotta az informatikai cégeket az adóemelés

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségét (IVSZ) és tagvállalatait váratlanul érte a nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentése, mely szerint a kormány jelentős mértékben növelné a távközlési különadó mértékét – foglalta össze a véleményét a szervezet mai közleményében a Varga Mihály által tegnap bejelentett adóemelésről.

Váratlan, egyeztetés nélküli, meggondolatlan

Az IVSZ közleménye elmondja, hogy a kormányzati szereplők a közelmúltban a szektorral folytatott szakmai egyeztetések során világossá tették, hogy a távközlési ágazatot érintő jogszabály-módosítások – a vonatkozó uniós és hazai rendelkezésekkel összhangban – iparági egyeztetésre kerülnek. Ám most, értékel az IVSZ, a kormány minden előzetes szakmai egyeztetés, valamint hatástanulmányok nélkül egy éven belül harmadszor változtatja jelentős mértékben az iparág adóterheit, beavatkozva ezzel a verseny- és piacszabályozási kérdésekbe. A kiszámíthatatlan adópolitikai környezet kedvezőtlenül befolyásolja a cégek befektetési hajlandóságát, és a mobiltávközlés esetében ez negatívan érintheti a küszöbön álló frekvenciaértékesítés lehetséges eredményét – fogalmaz a szervezet közleménye.

Az állásfoglalás kitér arra, hogy a vezetékes szolgáltatásokat jelenleg két különadó is terheli, a mobilszolgáltatások esetében pedig már évek óta nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas az állami elvonás mértéke. Az AT Kearney nemzetközi tanácsadócég 2013. májusi felmérése szerint Magyarországon az átlagos percdíj 40%-a adóból, járulékból és különböző hatósági díjakból áll, így ez a legmagasabb ilyen jellegű teher Európában.

A fát magunk alatt

Az IVSZ képviselői úgy vélik, hogy az új adóteher veszélyezteti, hogy Magyarországon teljesüljön az Európai Unió Digitális Menetrendjében elvárt széles sávú fejlesztés, valamint az innovatív technológiák és szolgáltatások elterjedése, amelyek fogyasztók millióinak kommunikációs igényeire jelentene megoldást. Fontos hangsúlyozni, mondja a közlemény, hogy a törvényjavaslat elfogadásával az adóemelésből származó bevételek sokszorosától eshet el a költségvetés, hiszen az idei évre tervezett frekvenciaértékesítések során piacra kerülő frekvenciák piaci értéke – és így értelemszerűen ára is – az adóemelés, valamint a kiszámíthatatlan adópolitika hatására objektíve jelentősen csökkenne.

Az IVSZ párbeszédet, kiszámíthatóságot, valamint fenntartható versenyképességet és a lakossági igények magas szintű kielégítését támogató adópolitikát sürget, és kéri a törvényjavaslat visszavonását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények