Besegít az állam – de a pénztárgépcsere ügye még mindig kaotikus

Az érintett, a költségek miatt aggódó vállalkozók mellett az átállásban várhatóan közreműködő szakmai közösségekben is igen nagy várakozás előzte meg a tegnapi kormányülést, melyen napirendi pontként szerepelt az, hogy a pénztárgép-átállítás folyamatában vajon a vállalkozók kapnak-e állami segítséget, és ha igen, ez milyen mértékű lesz. Ugyanakkor a feltételezések szerint nem csak ezt az igen fontos pontot tárgyalta volna meg a kormány, hanem egyéb, az átálláshoz kapcsolódó feltételeket is, mivel még mindig nem tisztázott, hogy az adott, rendeletben megszabott feltételek következtében milyen módon és mikorra valósítható meg a fejlesztés.

Mindenképp meglesz

A tárgyalásról e témában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott ki közleményt. Ennek első mondatában leszögezi, hogy: „a kormány a feketegazdaság magyarországi visszaszorítása céljából és annak érdekében, hogy a tisztességes vállalkozások számára nagyobb védettséget teremtsen, korábban már döntött arról, hogy a pénztárgépek cseréjét és azoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online rendszeréhez való összekötését megvalósítja.” Vagyis a kormányzati elkötelezettség nyilvánvaló.

Varga Mihály kiemelte, hogy a szerdai kormányülésen megszületett egy fontos döntés: „…az érintett vállalkozói kör számára kompenzációt biztosít a kabinet az online összeköttetés megvalósításához. Ez történhet úgy, hogy a meglévő pénztárgépeket egészítik ki egy olyan technikai eszközzel, amely lehetővé teszi az adóhatóság online rendszerébe való bekötést, vagy egy régi pénztárgép esetén jelentheti azt, hogy új pénztárgépet szerez be a vállalkozó”. Mivel a szakmai szervezetek előzetes becslése szerint egy új pénztárgép beszerzése körülbelül 80-100 ezer forintos költséget jelent, így az állami dotáció nagyjából 50 százalékos támogatást jelent – a kiadásokhoz persze hozzájön még a legtöbb vállalkozás esetében az internetkapcsolat (igen sokszor mobilinternet, esetleg még antenna is) megteremtése, illetve az ehhez kapcsolódó havi díj.

A kormány és az érintettek részéről a közelmúltban többször hangzottak el egymástól jelentősen (több tízezres nagyságrendben, esetenként százezres mértékben) eltérő számok arra vonatkozóan, hogy vajon hány vállalkozást érint az átállás. Varga Mihály most 180 ezer vállalkozást említett, „ezek részben a társasági adó alá eső és eva szerint adózó vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók is vannak”. Ha a nem teljesen világos szövegű közleményben a miniszter úgy értette, hogy 180 ezer a támogatásra jogosult vállalkozások száma, akkor ez körülbelül 9 milliárd forintos állami kiadást jelent.

A gyártók hiteleznek

Varga Mihály a feltételekről szólva elmondta: „…a kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot, ezek a vállalkozók egyúttal nem rendelkezhetnek adótartozással, és nem állhatnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmazhatnak feketén dolgozókat. A kormány arról is határozott, hogy az adózó vállalkozók esetében csak meghatározott számú pénztárgép cseréjét, maximum 5 pénztárgép bekötését támogatja a kormány”.

A miniszter vázolta a támogatás igénylésének menetét is: „…a vállalkozó kitölt egy egyszerű adatlapot, amiben a NAV felé jelzi, hogy a pénztárgépet kell cserélnie, és ehhez kéri az ötvenezer forintos támogatást. A NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, természetesen a gép ára és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget kifizeti, és ezután a kereskedőnek kell majd valójában a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia. A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor a NAV kiutalja a kereskedőnek támogatási összeget”. Az ilyen igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni. A kormány azt szeretné, ha nagyjából a nyár folyamán megtörténne az átállás.

Az IT café említett információi szerint a szakma szerette volna, ha egyéb döntések is születnek a tegnapi kormányülésen – az aggályok miatt esetleges határidő-módosítás, szóba került az is, hogy a technológiai paramétereket is módosítják, hogy a még nem is létező pénztárgépek kifejlesztése egyszerűbb és gyorsabb legyen stb. –, ám úgy tűnik, hogy ezek a kérdések nem kerültek szóba.

Azóta történt

Előzmények