A Pastebin megelégelte, hogy a hacktivisták kompromittálják őket

A hacktivisták itt elhelyezett anyagai miatt világszerte ismertté vált, üzenőfalat kínáló Pastebin épp a számukra is nagy reklámot biztosító Anonymous és a LulzSec miatt került egyre szorultabb helyzetbe, mivel mind erősebben támadják őket amiatt, hogy helyet biztosítanak olyan tartalmaknak is, amelyekben például jogtalanul nyilvánosságra hozott személyes adatok olvashatóak. Az oldal tulajdonosa ezért a BBC-nek adott interjúban vasárnap bejelentette, hogy a szigorítják az ellenőrzést, a jövőben külön e célra felvett személyzet fogja ellenőrizni az oldalra feltöltött tartalmak törvényességét.

A 28 éves holland vállalkozó, Jeroen Vader a bevételeit hirdetésekből megtermelő Pastebint 2010 elején vásárolta meg, és azóta jelentős mértékben sikerült növelnie a korábban is kedvelt oldal népszerűségét, jelenleg átlagosan havi 17 millió egyedi látogatójuk van. A szolgáltatást különösen az informatikusok szerették meg, mivel a text formátumban feltöltött anyagok nem karakterszám, hanem méret alapján korlátosak: a maximum félmegabájtos nagyság miatt tökéletesen alkalmas például kódok, kódrészletek és leírások egyszerű és kényelmes megosztására.

A Patebin tartalmai fölött a kontrollt eddig a közösség gyakorolta, vagyis bárki jelezheti az üzemeltetőknek, ha szerinte törvénysértő adatokat töltöttek fel. Amióta a hacktivisták ezt az oldalt választották egyik nem hivatalos fórumuknak és tartalomtároló, -megosztó helyüknek, a panaszok száma egyre nő, Vader arról számolt be, hogy ma már átlagosan napi 1200 bejelentés érkezik hozzájuk, melyeket mind meg kell vizsgálni. A nyilvánvalóan törvénysértő adatokat már eddig is gyorsan eltávolították, különösen ha olyan információkról volt szó, melyek a sajtóban is nagy visszhangot keltettek, ám ez a jövőben a tulajdonos szerint már nem elegendő, folyamatos, proaktív monitorozásra lesz szükség.

Vader azt is elmondta, hogy különös módon a hacktivisták nem kímélték „az otthonukat sem”, valami oknál fogva bevett szokássá vált a túlterheléses támadásokat (DDoS) a Pastebinen „gyakorolni”, az elmúlt három hónapban nem volt olyan nap, hogy ne érte volna őket ilyen támadás.

Az eddigi hírek szerint a hacktivisták nem örültek Vader bejelentésének, így – habár már keresik az új fórumokat – szinte biztos, hogy a közeljövőben a hajdan kedvelt weboldal újabb és újabb támadások célpontja lesz majd.

Azóta történt

Előzmények