Anonymous-támadás a magyar alkotmánybíróság honlapja ellen

Vasárnap az index.hu adott hírt arról, hogy magukat az Anonymous szimpatizánsainak nevező hacktivisták valószínűleg a hajnali órákban feltörték az Alkotmánybíróság weboldalát, és ott egy átfogalmazott alkotmányszöveget helyeztek el.

Az érintett oldal e hír írásának időpontjában sem érhető el. Az index.hu szerint az Anonok például a következőket vették bele a magyar alkotmányba:

MI, A MAGYAR NEMZET ANONYMOUS TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:

„Valljuk, hogy a zsarnok eszmék, uralkodók, diktátorok csupán a történelem rövid szakaszai, mely zsarnokságot a nép bármikor elmozdíthat, lázadhat ellene.”

„d) november 5. napja, az 1605. évi Guy Fawkes emlékére.”

„(4) A tankötelezettség 20 év, melyet a tanulni vágyó és az őt oktató a lehető legnagyobb tudásával és kitartásával jellemző életszakasz.”

„(5) Az informatikában dolgozók 2^5, azaz 32 évesen a fizetésük 150%-val nyugdíjba mehetnek, továbbá nyugellátás mellett adómentességet élvezzenek.”

„l) teljes jogkörrel felhatalmazza az Anonymous csoportot, hogy felléphessen minden elnyomás, zsarnokság, és azok elkövetőivel szemben. Az önkényes elnyomókkal szembeni fellépőkkel teljes amnesztia van”

„(9) Az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjen. Az ilyen csoportok felruházhatók a fenyegetésekkel szembeni korlátlan jogkör gyakorlására.”

„Mi légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Ezt várják tőlünk.”

Az utolsó mondat az Anonymus közösség „hivatalosnak” tekinthető mottója, jelmondata, ám a magyar követők – ahogy a történteket röviden elemző Buhera Blog utal is rá – feltehetően nagyon fiatalok, illetve még tanulják az angol nyelvet, mivel az eredeti szöveg nem ezt jelenti (We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us. – vagyis „várjatok, számítsatok ránk”, „jövünk”).

Ugyancsak a Buhera Blogon szerepel néhány információ a támadás valószínű jellegéről, ezek szerint „az adminisztrátori felülethez tartozó számos fájl böngészhető könyvtárakon keresztül bárki számára elérhető volt, ide értve az adminisztrátorok hash-elt jelszavait tartalmazó XML-eket is. A naplók is látszanak…”

„Ajjaj” – az index.hu tudósítása szerint ez volt az első és lényegében az összes reakciója Sereg Andrásnak, az AB sajtófőnökének, aki vasárnap délben az újságíróktól értesült a hírről. Sereg közölte, hogy az esetről egyelőre semmit sem tud mondani. „Mit mondjak?”– kérdezte, majd hozzátette, nem tudja kommentálni a történteket, de el fogják hárítani a hibát.

2010-ben, még a választások előtt egyébként az akkori kormányzat EU-s forrásból 680 millió forintot különített el a közszolgálati honlapok biztonságossá tételére.

Azóta történt

Előzmények