Részben bűnösnek vallották magukat a hacktivisták

A közelmúltban több pert is indítottak olyan hacktivisták ellen, akik a rendőrségi nyomozások adatai szerint részt vettek különféle internetes támadásokban. Ezek egyikében Nagy-Britanniában két fiatalembert, a 19 éves Ryan Clearyt és a 18 éves Jake Davist állították bíróság elé, és ők egy tegnapi tudósítás szerint elismerték, hogy az egyik szélsőségesnek tartott mozgalomhoz, a LulzSechez csatlakozva segítették a közösséget a túlterheléses támadások végrehajtásában.

Davis – akiről egyébként úgy hiszik, bár bizonyítani eddig nem sikerült, hogy ő a LulzSec első számú szóvivője Topiary nicknéven – beismerte, hogy Clearyvel együtt részese volt a CIA, illetve a szervezett bűnözéssel foglalkozó SOCA (Serious Organised Crime Agency) honlapjai elleni támadásoknak, illetve Davis azt is elismerte, hogy a brit egészségbiztosítási szervezet honlapja elleni akcióban is részt vett. Ugyanakkor mindkét vádlott tagadta, hogy a túlterheléses támadások mellett mást is tettek volna, vagyis állításuk szerint nincs közük adatlopáshoz, illetve az így megszerzett információk internetes közzétételéhez. Clearyt egyébként az Egyesült Államokban is szeretnék hasonló vádakkal bíróság elé állítani, de nagyon valószínű, hogy nem fogják kiadni, és ehhez talán annak is köze van, hogy saját állítása szerint Asperger-szindrómában szenved.

A két fiú ellen indított eljárás még nem jutott el a büntetőtárgyalásig, az ügyészség vezetője július 12-éig dönt arról, hogy ténylegesen vád alá helyezik-e őket.

A hacktivistákat, ahogy annak idején beszámoltunk róla, egy FBI-informátor, Sabu dobta fel, így az említetteken kívül a LulzSec szimpatizánsai közül másokat is elfogtak, közülük a 25 éves Ryan Ackroyd, illetve egy meg nem nevezett 17 éves fiú nem vallották magukat bűnösnek, az ő perük megindítását 2013. április 8-ára tűzték ki.

Előzmények