A bíróság szerint a p2p-hálózatok önmagukban nem törvénytelenek

Nem kevés fejfájást okoz a kiadói iparnak Spanyolország sajátos ítélkezési gyakorlata a szerzői jogi területen, mert – ahogy arról nemrég beszámoltunk – addig nem marasztalnak el senkit, amíg be nem bizonyosodik, hogy a fájlecseréből anyagi haszna származott. Feltehetően ezért kerestek más utat a szórakoztatóipar képviselői, amikor nem a fájlcserélők, hanem kétszáz BitTorrent oldal ellen kezdeményeztek akciót.

Hirdetés

A kiadók szövetséget kötöttek a fájlcsere elleni fellépés céljából (az Alkotók és a Tartalomipari Szereplők Koalíciója), ez a koalíció vallott kudarcot a közelmúltban, s ennek következtében a türelmüket vesztett szolgáltatók is visszahívták küldötteiket azokról a tárgyalásokról, melyeket az illegális letöltés problémájának megoldására indítottak el. A koalíció új vezetője, Aldo Olcese ezért úgy vélte, hogy az ország területén található 200 torrentoldal lesz a támadásuk célpontja. Természetesen eddig is perelték őket, ám minden egyes esetben ellenük ítélt a bíróság, ezért az új taktika szerint magát a technológiát vették célba.

Május 13-án nyújtotta be az SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) nevű jogvédő szervezet panaszát az elrincondejesus.com nevű oldal ellen, s az ügyben június 5-én tartottak meghallgatást. Az oldal üzemeltetője nem tartotta vétkesnek magát: „Mindenki tudja, hogy az elrincondejesus.com sosem tartalmazott reklámokat, s most sem találhatók hirdetések rajta. Ártatlan vagyok, egyetlen dolgot tettem, linkeket adtam meg más oldalakhoz, ahogy ezt sok keresőmotor is megteszi a világon.”

Döntés csak tegnap született, melyben a bíróság elutasította az SGAE kérelmét, hogy azonnal rendeljék el a torrentoldal bezárását. A barcelonai bíró, Raul N. García Orejudo határozatában kimondta, hogy a p2p-hálózatok egyszerű adattovábbító hálózatok, s működésük önmagában nem sérti a szerzői jogi törvényt, az ártatlanság vélelme miatt a perbe fogott oldalt nem tilthatják be, ahhoz a felperesnek egyértelmű bizonyítékokkal kellene előállnia.

A döntés indoklásában a bíró újra elismételte a Spanyolországban érvényes megengedő hozzállás elvi alapjáról szóló tézist: ameddig a felhasználók nem haszonszerzés vagy közösségi felhasználás céljából készítenek másolatokat, osztanak meg fájlokat, addig nem sértik meg a szerzői jogi törvényt. Emellett a spanyol szabályozás szerint a törvénytelen terjesztéshez az lenne szükséges, hogy „valamilyen megfogható tartalom” legyen a weboldalon, amit továbbadnak, ám ez helyzet a torrentoldalakon nem áll fenn.

Ugyanakkor az előzetes meghallgatás után a per útjára fog indulni egy későbbi időpontban.

Azóta történt

Előzmények