Hirdetés

Spyware céget vásárol a Microsoft?

A Claria onlinemarketing cég felvásárlásán töri a fejét a Microsoft – írja a The New York Times. Jelenlegi nevén talán semmit nem mond nekünk a vállalat, de ha azt mondom, Gator, akkor már mindenkinek beugrik, hogy ez az a cég, amelynek neve lemoshatatlanul összefonódott a pop-up reklámokkal és a kémprogramokkal. A Gator szolgáltatta a kémprogramokat többek között a Kazaa, az iMesh és az AudioGalaxy kliensszoftvereihez is.

Két évvel ezelőtt a cég nevet változtatott – nem utolsósorban a The New York Times és a The Washington Post publikációi miatt, amelyekben „parasite-nak” nevezték a Gatort –, és mindent megtett, hogy fehérre mossa magát. A múlttal való szakítás jegyében rögtön be is perelték a PCPitstopot, amely kémprogram-terjesztőként hivatkozott a Gator/Clariara. „Bárkit beperelünk, aki nyilvánosan spyware-nek nevezi a programjainkat” – nyilatkozta a Cnetnek 2003-ban a Gator akkori vezére, Scott Eagle. (Bízunk benne, hogy a címben szereplő kérdőjel elég lesz hozzá, hogy az IT.news ezt elkerülje, bár, ha mégsem, akkor egy helyreigazítás igazán nem nagy ár azért, hogy a nevünk e cikk kapcsán a Microsoftéval együtt jelenik meg egy sereg médiumban. - a szerk.) Ami tény: a cég továbbra is működteti a GAIN-networkot – Gator Advertising Information Network –, ennek ellenére manapság mégis biztonsági tanácsadóként szeret szerepelni a különböző adatvédelmi fórumokon.

A kellemetlen gondolatokat félretéve azért el kell mondanunk, hogy a Claria szoftverének megszerzése nem szól másról, mint amire mondjuk a Yahoo! és a Google is képes: azonosítani egy weboldal tartalmát, és ahhoz passzoló szöveges hirdetéseket helyezni el az oldal megfelelő felületeire. Márpedig a Google-t megtapsolták ugyanezért a szolgáltatásért.

Ennek ellenére a Times értesülései szerint a felvásárlás híre a Microsofton belül is megosztotta az érintetteket. Többen attól tartanak, hogy a szoftveróriás ezután egyfajta céges Big Brotherként fog szerepelni a viccekben, amely minden egérkattintást regisztrálni akar a neten. Ezt értjük, csak azt nem: ezután...?

Azóta történt

Előzmények