A Microsoft már nem tartja fenyegetőnek a Clariát

Igazán nehéz ilyen helyzetben nem gyártani összeesküvés-elméleteket, de kísérletet teszünk rá. Épp egy hete adtunk hírt róla, hogy a The New York Times értesülései szerint a Microsoft a Claria onlinemarketing cég felvásárlását tervezi. A korábban Gator néven elhíresült vállalat az elmúlt években egyet jelentett a kémprogramokkal és pop-up reklámokkal, ők szállították a kémprogramokat többek között a Kazaa, az iMesh és az AudioGalaxy szoftvereihez, az ezt kiszolgáló „GAIN” hálózatot pedig továbbra is üzemelteti a Claria. Nem véletlen, hogy a Claria jelenlétét a számítógépen minden anti-spyware program azonnal jelzi.

Nos, jelezni egyelőre még a Microsoft programja is jelzi, csakhogy a Clariát e héten visszaminősítették a veszélyességi skálán, és a program észlelése esetén a felhasználónak javasolt teendő az „ignore”, vagyis a jelenlét figyelmen kívül hagyása lett. A múlt hónapban a Microsoft kémprogram-eltávolítója még karanténba helyezést vagy törlést ajánlott fel javasolt teendőként a Claria esetében.


Forrás: a Broadband Reports it-biztonsági fóruma

 

A kézenfekvő kérdést, miszerint milyen kedvező változások vezettek ahhoz, hogy az ismert kémprogramról (nem félünk! – lásd az előzményeket) ezentúl azt a tájékoztatást adják felhasználóiknak, hogy az nem jelent biztonsági kockázatot számukra, a The Register brit it-szaklap tette fel a Microsoft illetékeseinek. „Mivel a kérdés érintőlegesen kapcsolódik egy meg nem erősített híresztelésen alapuló feltételezéshez, és a Microsoft sosem kommentálja az efféle híreszteléseket, így jelen pillanatban e témáról sem szolgálhatok bővebb felvilágosítással” - idézte a Microsoft ottani szóvivőjének válaszát a brit lap.

Értjük. Tehát erre a kérdésre, amely a program megváltozására vonatkozik – amely változás tény és nem pletyka – azért nem válaszolnak, mert kapcsolatban állhat egy másik hírrel, ami viszont pletyka. Mit lehet erre mondani? Ügyes.

Azóta történt

Előzmények