A farok és a kutya esete

Kétségtelenül van abban valami groteszk humor, amikor egy raboló perli az őt lefülelő rendőrt, mert az intézkedés során elszakadt a nadrágja, hallottunk már ilyesmiről, szeretjük is az ilyen híreket. Valami hasonlóról számolhatunk be, amikor hírül adjuk, hogy az adware programjairól híres (hírhedt?) 180solutions cég bírósághoz fordult, amiért a népszerű ZoneAlarm tűzfalprogramot fejlesztő Zone Labs "fokozottan veszélyes" besorolással látta el programjában a 180solutions termékeit.

Hirdetés

Az adware-cég szerint "ez a besorolás alkalmas arra, hogy rombolja a 180solutionsnak és termékeinek jó hírnevét, illetve emiatt potenciális üzleti partnerekkel hiúsulhat meg az együttműködés, és sok 180solutions felhasználót arra késztethet, hogy eltávolítsa a szoftvereket a számítógépéről." (Kedves 180solutions, Önök ezt valóban nagyon jól látják – a ZoneAlarmhoz hasonló biztonsági programoknak épp ez lenne a lényege! – a szerk.)

A beadott kereset egyik – CNET News.com által megszerzett – példányában az olvasható, hogy a Zango és a 180search Assistant nevű alkalmazásokat a Zone Labs szoftvere "a felhasználó biztonságát és személyes adatait potenciálisan fenyegetőnek" nevezte – a 180solutions szerint pedig erről szó sincs. A bíróságtól most az okozott erkölcsi és anyagi kárt fedező kártérítés kiszabását, valamint a kifogásolt besorolás megváltoztatásának elrendelését várja a cég.

A lépés nem példa nélküli az adware/spyware-gyártók világában. A Microsoft által felvásárolt Claria – a komoly ellenérzéseket kiváltó felvásárlással részletesen foglalkozott akkori cikkünk – a Gator név lecserélése után például annyira komolyan vette a múlt nyomainak eltörlését, hogy azonmód be is perelte a PCPitstop weboldalt, amiért az spyware-nek nevezte. A Claria szerint szoftverei nem kémprogramok, hanem a „tartalomfüggő marketing” eszközei, és a cég elkötelezetten védi felhasználóit a veszélyes kémprogramoktól. E példásan felhasználó-központú szemléletet csupán az a tény árnyékolja be, hogy a PCPitstop felmérése szerint a felhasználók 87 százaléka még csak nem is tudott róla, hogy használja a programot, mielőtt valamelyik biztonsági alkalmazás fel nem fedezte azt a számítógépén.

Azóta történt

Előzmények