Jövőre jön a Windows védelmezője

Eddig Windows AntiSpyware Beta 1 néven ismerték a felhasználók azt az Windows-felhasználók számára ingyenes segédprogramot, mely a reklám- és kémprogramok lefülelésére és eltávolítására használható. A Microsoft most – a fejlesztési munka befejeztének közeledtével – átkeresztelte a szoftvert, mely jövőre Windows Defenderként lesz majd elérhető.

A végleges változat nem csupán a nevében lesz más, mint a közel egy éve béta-állapotban lévő elődje. Noha változatlanul a Microsoft által tavaly felvásárolt Giant Company Software által fejlesztett technológiára épül, figyelme kiterjed majd a rootkitekre és keylogger programokra is. A rootkit olyan sunyi számítógépes kártevő, amely képes elrejteni saját magát és más rosszindulatú kódokat, illetve a létezésükre utaló bármilyen nyomot, így miután feltelepül egy számítógépes rendszerre, sem a felhasználó, sem a vírusirtó nem képes észlelni. A keylogger pedig a billentyűleütéseket naplózza, így segíthet a támadóknak személyes adatok, jelszavak megszerzésében.

A Windows Defender a jövőre megjelenő Windows Vista operációs rendszerek integrált része lesz, de a Windows XP-, 2000- és Server 2003-felhasználók számára is hozzáférhető lesz. Használata nem lesz kötelező, más gyártó hasonszőrű terméke is választható majd helyette; a Windows Biztonsági központ csak akkor fog figyelmeztetni, ha semmilyen antispyware alkalmazást nem talál a gépen. A Windows AntiSpyware Beta 1-et ma 18 millióan használják.

Azóta történt

Előzmények