Oscar-díjat kap három magyar szoftverfejlesztő

A budapesti Colorfront Kft. szoftverfejlesztői a Lustre fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért Oscar-díjat vehetnek át. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tudományos és technikai díjait minden évben azok kapják, akik felfedezéseikkel, fejlesztéseikkel jelentős mértékben és maradandóan hozzájárultak a filmgyártáshoz, e katagórián belül a magyar programozók által elnyert tudományos és mérnöki Oscar-díj a filmgyártás előremozdításában nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerése.

A Lustre program segítségével valós idejű színkorrekciós képmanipulációkra van lehetőség a filmek ún. digitális fényelése (DI) során. A termék fejlesztésén a díjazott Jászberényi Márk, Priskin Gyula és Perlaki Tamás több mint 10 éve dolgoznak. A 2000-ben gründolt Colorfront 2001-ben Peter Jackson A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára készítette el a Stand Alone Color Corrector (SACC) rendszert, amely lehetővé tette egy játékfilm számítógépes fényelését. A technológiát 2003-tól licencelte az Autodesk, mely végül 2005 nyarán 15 millió dollárért felvásárolta a magyar vállalkozást és annak akkor már Lustre néven ismert szoftverét. A termék ma piacvezető a fényelőrendszerek piacán.

Jászberényi Márk 2007-ben kilépett az Autodesktől és testvérével, Áronnal megalapította a Colorfront DI- és filmutómunka-stúdiót, majd rövid időn belül Priskin Gyula és Perlaki Tamás is csatlakoztak a céghez fejlesztőként. A vállalkozás jelenleg olyan új képfeldolgozó és vizuális kommunikációs technológiákon dolgozik budapesti irodájában, amelyekkel a filmek forgatása és utómunkája közötti munkafolyamat hatékonysága jelentősen növelhető.

A fejlesztők a díjat – egy Oscar-domborművel díszített, aranyozott táblát – február 20-án veszik át Los Angelesben, az akadémia hivatalos díjátadó gáláján.

Előzmények

  • HealthMash: magyar kereső az amerikai piacra

    A tematikus kereső egy megbízható információkat tartalmazó, szemantikus tudásbázisra épül.

  • Már nem sci-fi az arcfelismerés

    Az Intello technológiája megkülönböztet nőt és férfit, kijelzi életkorunkat. A Különvéleményben látott reklámtechnológia csak egy karnyújtásnyira van.

  • Amerikába megy a Prezi

    A magyar fejlesztésű online alkalmazással látványosabb, dinamikusabb bemutatók készíthetők. Indul a nemzetközi bevezetés.

  • Tőzsdére ment a LogMeIn

    A távelérési megoldásokat kínáló vállalat a nyilvános kibocsátás során 107 millió dollárhoz jutott.