Már vádemelés is történt az orosz kiberbűnözők ügyében

A jelen eseményeit nézve meglepetés az akció; a háttérben minden bizonnyal politikai szálak is húzódnak, hiszen az orosz–amerikai viszony rég volt már ilyen feszült.

Az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской Федерации – FSZB) a múlt hét péntekjén jelentette be, hogy az amerikai hatóságok kérésére nagyszabású akciót hajtottak végre, melynek célja egy ismert kiberbűnözői szervezet, a zsarolóvírusokkal operáló REvil felszámolása volt.

A belügyminisztérium közreműködésével levezényelt razzia 25 különböző ingatlanban zajlott három oroszországi régióban (moszkvai, szentpétervári, lipecki). A rajtaütések során vették őrizetbe azt a nyolc embert, akik ellen egy moszkvai bíróság már vádat is emelt „fizetőeszközök illegális forgalmazása” miatt – e törvénysértés büntetése maximálisan hét év börtön, illetve kb. négymillió forintnak megfelelő büntetés kiszabása.

Az FSZB közölte, hogy a REvil szervezetét (az amerikai segítséget is igénybe véve) „teljes mértékben” felderítették és felszámolták. A rajtaütések során a banda 14 tagjának 25 címén 20 luxusautót, 426 millió rubelt, 600 ezer dollárt, 500 ezer eurótfoglaltak le, emellett begyűjtötték a számítástechnikai eszközöket, illetve hozzájutottak kriptotárcához is.

A tudósítások szerint a REvil a világ egyik legjelentősebb zsarolóvírus-bandája volt, megtámadták többek között Texas állam kormányzatát és az Apple-t is – ez volt az egyik oka, hogy az amerikai hatóságok határozottan léptek fel. A vizsgálat még folyik, de az eddigi becslések szerint a csoport legalább 200 millió dollárt szedett be váltságdíjakból.

A pénteki orosz bejelentés után egy amerikai kormányzati tisztviselő azt mondta újságíróknak, hogy az akció során elfogták azt a személyt is, aki a gyanú szerint felelős a Colonial Pipeline elleni tavalyi sikeres zsarolótámadásért – ez a támadás hatalmas fennakadásokat és üzemanyag-ellátási problémákat okozott az Egyesült Államok keleti-parti államaiban.

Előzmények