Orosz kézben az Antenna Hungária tíz százaléka

Egy cégbe vonta össze az Antenna Hungária Rt.-ben lévő részesedését Megdet Rahimkulov, az ÁÉB Bank vezetője. A tegnapi hivatalos bejelentések szerint a korábban 5,01 százalékkal rendelkező Kafijat Kft. részesedése megszűnt, ellenben a Firthlion Limited egy 5,56 százalékos részvénycsomag megvásárlásával 10,17 százalékra növelte tulajdoni hányadát a műsorszóró társaságban. A jelenleg 1 208 144 darab részvénnyel rendelkező angliai bejegyzésű új nagytulajdonos a 74 százalékban részvényes államon kívül az egyetlen, aki 5 százalék fölötti részesedéssel bír. A Kafijat Kft., amely a Rahimkulov család tulajdonában van, ugyan már nem rendelkezik közvetlenül Antenna-papírokkal, azonban a cégadatok szerint 76 százalékos tulajdonosa a Firthlion Limitednek, így lényegében mindössze arról van szó, hogy az orosz befektető egy társaságba vonta össze a részvényeket.

A Kafijat egyébként a részvényeket szeptember végén vásárolta meg feltehetően a Forrás Rt. által akkor piacra dobott több mint 8,71 százalékos pakettből. Meg nem erősített hírek szerint a részvények akkor 3920 forintos árfolyamon cseréltek gazdát, vagyis az 5 százalékos csomag 2,744 milliárdba került. (A másik cég tulajdoni hányada korábban 5 százalék alatt volt, így azt nem kellett bejelenteni, de feltételezhetően itt is ez a kurzus volt a mérvadó.) Akkor Rahimkulov úgy nyilatkozott, hogy a cége nem kíván részt venni az AH-privatizációban. Ugyanakkor ha a cégre nem is tart igényt, de igen kedvező alkupozíciót jelent számára. A privatizáció utáni új nagytulajdonosnak ugyanis komolyan kell számolnia Rahimkulovval, hisz az ÁÉB-vezér a 10 százalékos pakettjével például egymaga megakadályozhatja a kiszorítást és a teljes hatalomátvételt.

Az ÁPV Rt. a jövő év elején határozza majd meg az Antenna magánosításának pontos feltételeit, egyelőre annyit lehet tudni, hogy 75 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénycsomagra az a befektető számíthat, aki a szakmai szempontok mellett a legmagasabb vételárat kínálja, és hajlandó akár további működőtőke-befektetésre is. Mivel feltehetően egy befektető szerzi majd meg a teljes csomagot, így szinte biztosra vehető, hogy a privatizáció után nyilvános vételi ajánlat is lesz majd a részvényekre. A tőkepiaci törvény előírásai szerint ugyanis amennyiben 33 százaléknál nagyobb tulajdoni hányad kerül egy tulajdonos kezébe, nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes számára. Ennek árfolyama pedig az ajánlat előtti 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, valamint a privatizációs árfolyam közül a magasabb lesz majd. Egy 10 százalékos tulajdonos viszont már olyan pozícióban van, hogy külön is tárgyalhat, és a nyilvános vételi ajánlatot el nem fogadva, akár magasabb árat is megpróbálhat kicsikarni.

Azóta történt

Előzmények