Milliárdos nyereséggel zárult a Vodafone-üzlet

Hirdetés

A korábban várt december 31-ei határidő ugyan néhány nappal kitolódott, de végül lezárult a Vodafone-részvénycsomag értékesítése, miután a felek aláírták az erről szóló zárási jegyzőkönyveket – derült ki tegnap az Antenna Hungária Rt. bejelentéséből. A tőzsdei társaság a korábbi becslésekkel összhangban 19,4 milliárd forintért vált meg a harmadik magyar mobilszolgáltatóban, a Vodafone Magyarország Rt.-ben lévő, valamivel kevesebb mint 10 százalékos részesedésétől. A két cég közötti üzleti kapcsolat egyébként fennmarad, az AH-csoport továbbra is bérelt vonali, szerviz-, valamint infrastruktúra-bérleti szolgáltatásokat nyújt a Vodafone részére.

A Vodafone Magyarország Rt. – korábban V.R.A.M. Rt. – a DCS 1800-as mobiltender győzteseként 1999. augusztus 13-án 15 éves, határozott időre alakított zártkörű koncessziós társaságként, harmadik szereplőként lépett be a hazai mobilpiacra. A koncessziós szerződés szerint a tulajdonosok között legalább 25 százalékkal kellett szerepelniük magyar vállalatoknak, így a Magyar Posta 10 százalékkal, az Antenna Hungária 20 százalékkal rendelkezett. Ezenfelül a német RWE Telliance tulajdonában is 20 százalék volt, és a fennmaradó 50 százalékot (plusz egy szavazatot) birtokolta a brit Vodafone Airtouch. A Posta részesedése két év után az AH-hoz került, és azóta a cégből kiszállt – a korábbi hírek szerint az Antenna mostani eladásánál jóval rosszabb feltételekkel – az RWE is. Az AH azonban nem tudta megőrizni 30 százalékos tulajdonrészét, az elmúlt két év során lezajlott tőkeemelések következtében az 10 százalék alá csökkent.

Az AH a könyvekben 17,7 milliárd forinton tartotta nyilván a csomagot, így a vételár 1,7 milliárd forint nyereséget is tartalmazott. Az eladással kapcsolatos közlemény ki is emeli, hogy az üzlet azonnali készpénzbevétellel járó, nyereséges kiszállást tett lehetővé. A bevétel megkönnyíti jelentős projektek finanszírozását, valamint a hitelállomány további csökkentését. Ezeken felül a korábbi hírek szerint a részvényenkénti 1634 forintos bevétel egy részéből a mintegy 74 százalékkal rendelkező állami tulajdonos, az ÁPV Rt. osztalékot is szeretne fizetni, erre konkrét szám nélkül utalás már többször is történt a vagyonkezelő szervezet részéről.

A Vodafone-csomag eladása fontos volt a közelgő, az év első felére tervezett privatizáció előtt. Bár feltehetően nem így tervezte, az Antenna elmúlt évek során forráshiány miatt nem tudott részt vállalni a Vodafone-tőkeemelésekben. Emiatt a tulajdoni hányada 10 százalék alá csökkent, olyan alacsony szintre, amely már nem meghatározó. A csomag külső befektető számára így lényegében értéktelen volt, hiszen komoly beleszólást az üzletvitelbe nem engedett az egyedüli tulajdonostárs, a brit Vodafone mellett. Bár a mobilcég az elmúlt időszakban jó eredményeket produkált, mivel nemrég megnyerte a licencet a harmadik generációs mobiltelefónia bevezetésére, középtávon nem hogy osztalékot nem fizet majd, de további jelentős tőkeinjekciókat igényel. Ezekre pedig az AH, ahogy eddig, ezután sem tudott volna áldozni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények