Okosszemüveget az űrhajósoknak is

Az Osterhout Design Group (ODG) és a NASA szerdán közös sajtóközleményt adott ki, amiből kiderül, hogy együttműködésük fő célja a virtuális és a kiterjesztett valóság felhasználása az emberi űrutazások, illetve végső soron a NASA missziói során.

Az ODG egy 1999-ben alapított technológiai inkubátorház, ami viselhető eszközökre specializálódott. Hat éve dolgoznak saját okosszemüveg megoldáson, tehát a rendelkezésre álló információk alapján korábban kezdték, mint a Google. Abban is különböznek a keresőóriástól, hogy ezalatt végig első sorban az amerikai kormánnyal, illetve üzleti ügyfelekkel együttműködve igyekeztek megtalálni a leghasznosabb megoldásokat és kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket. Az ODG szemüvege bármire képes, amit egy mai táblagéptől elvárunk, csak sok esetben nem kell hozzá a kezünket használni. Különböző szenzorok érzékelik a felhasználó pozícióját, tekintetét és annak fókuszát, illetve a mozgás irányát. Ezeknek köszönhetően olyan háromdimenziós képet képesek a használó elé tárni, amivel a közlemény szerint sosem látott minőségű és reakcióidejű virtuális valóság jön létre.


(forrás: NASA) [+]

Az ODG jelenleg is elérhető, bárki által megvásárolható szemüvege az R-6, ami csomagban véve 4946 dollárba kerül, ezért viszont vezeték nélküli, ujjra húzható kontroller, mágnesesen csatlakoztatható USB kábel, sztereó füles, hordozótáska, illetve a megfelelő kényelem eléréséhez szükséges különböző méretű orrtámaszok is járnak. A hardverről nem sokat árulnak el, a 3D optika és a térhatású HD kijelző azonban jól hangzik, szoftveresen pedig az Android Jelly Beanre épülő ReticleOS működik rajta.

A szemüveg első felhasználási módja a NASA részéről minden bizonnyal az Assisted Reality szoftverrel valósul majd meg. Ennek a legegyszerűbb szintje a feladatlista, aminek elkészült elemeit érintés nélkül lehet kipipálni, ám ennél jóval többet is nyújt: különböző információk és vezetett hibakeresés lehetőségét adja az űrbéli eszközök karbantartása és szervizelése során, áttetsző rétegként megjelenítve az információkat.

ODG R-6
ODG R-6 [+]

Az elektronikus iránymutatás és segítségnyújtás le fogja váltani a papíralapú dokumentációkat és listákat, amire ténylegesen szükség van az egyre hosszabb űrutazások során Lauri Hansen, a NASA Johnson Space Center műszaki igazgatója szerint. „Az ODG technológiája lehetővé teszi, hogy növeljük az űrmissziók hatékonyságát, és örömmel fedezzük fel az ebben rejlő potenciális lehetőségeket mind az emberi űrutazás, mind a földi felhasználást illetően.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények