Magához tért a Plútót megfigyelő űrszonda

A NASA tegnap bejelentette, hogy a New Horizons nevű küldetés keretében hamarosan a Plútó közvetlen közelébe érkező űrszonda a július negyedikén tapasztalt üzemzavar után újra normál módban üzemel, így valószínűleg nincs akadálya, hogy július 14-én, az égitestet megközelítve teljesítse megfigyelési feladatát.

Hirdetés

A 2006-ban útjára indult űrszonda két napja egyszer csak átváltott „safe” üzemmódba, és a kutatók nem tudták miért. A lefolytatott vizsgálat a helyreállás után arra jutott, hogy sem szoftveres, sem hardveres hiba nem áll a háttérben, hanem a kapcsolat megszakadását és a biztonsági üzemmódba történő átlépést az okozta, hogy egy időzítési problémáról volt szó: az űrszonda rendszere felkészült a Plútó megközelítésére, de ennek a folyamatnak a megtervezése valószínűleg nem volt tökéletes, fellépett egy rövid kiesés, ezért szűnt meg a kapcsolat.

A NASA szakemberei úgy vélik a vizsgálat alapján, hogy meghibásodás nem történt, így a tőlünk több mint négy és fél milliárd kilométerre található szonda képes lesz megfigyelési adatait továbbítani a Földre – erre egyébként négy és fél órát kell várni a hatalmas távolság miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények