Galaktikus ütközést kapott el a Hubble

Egy spirálgalaxis pörgött bele szomszédjába nagyjából 100-200 millió évvel ezelőtt, írja a Space.com. Az NGC 7714 és az NGC7715 találkozását mind a két kozmikus szomszéd megsínylette, a forma- és struktúraváltozással járó drámát a Hubble űrtávcső örökítette meg.

A beágyazókód és a szerkesztőségi rendszer sincsenek nagy barátságban, ezért javasoljuk a teljes képernyőre váltást lejátszás közben. Az Európai Űrügynökség a képhez azt írta: az árulkodó jelek a találkozás brutalitásáról jól láthatók az NGC 7714 különösen elváltozott karjain és a füstös aranyszínű ködön, ami kinyúlik a galaktikus középpontból.

A Hubble űrtávcsövet 1990. április 24-én indult útjára, infravörös, a látható fény és ultraibolya tartományban végzi munkáját. Űrbe juttatása óta ötször javították már, az amerikai Nagy Obszervatóriumok sorozat első tagja.

Azóta történt

  • Két izgalmas előadással indult el hazánkban a Fény Nemzetközi Éve

    Egész évben lesznek érdekes programok, felépül az ELI szegedi központja, és egy szonda elszáguld a Plútó mellett.

  • Beülnél Neil Armstrong ülésébe?

    A Kickstarteren virtuális valóság projektre gyűjtenek, hogy akárki átélhesse az első Holdraszállás élményét.

  • Okosszemüveget az űrhajósoknak is

    A NASA kiterjesztett valósággal segítené az űrbéli munkát. Hat éve dolgoznak rajta, most végre nyilvánosságra hoztak néhány részletet.

  • 1990. április 24.

    A Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS-31 küldetés keretében elindítják a Hubble űrtávcsövet (Hubble Space Telescope – HST). Habár az első években több hiba is jelentkezett a működésben, már eleinte is felbecsülhetetlen értékű képeket küldött a Földre, majd a javítások és karbantartások után különösen hosszú ideig szolgált, sőt utódja, a James Webb űrtávcső indulása után is lesznek még feladatai.

Előzmények

  • Ma landol a Rosetta

    A tíz évvel ezelőtt indított űrszonda ma megpróbál leszállni egy üstökösre. Ha sikerül, az bekerül a történelemkönyvekbe. Sok a kérdőjel.