Új utakon az Uber: a beolvadás mentheti meg őket

A felvásárlást és egyesülést úgy is lehet szemlélni, hogy a verseny kiélezése után a San Franciscó-i vállalkozás a kínai tranzakció után újra egy nyugodt és biztos forráshoz jut.

A világszerte folyamatos támadások alatt álló vállalkozás, az Uber Kína után újabb nagy piacon hátrált meg, és gyakorlatilag eladta helyi üzletágát egy ottani konkurensnek: mai bejelentésük szerint az orosz Yandex felvásárolta az oroszországi érdekeltséget, és egy új vállalatban a népszerű és sikeres keresőt működtető, ám számtalan vállalkozásban, így a megosztásos személyszállításban már eddig is jelen lévő Yandex lesz a többségi tulajdonos.

A közlemény szerint egy még nem meghatározott nevű, előzetesen 3,73 milliárd dollár értékűre becsült vállalatba az Uber 225 millió dollárt fektet, ezzel a részvények 36,6 százalékát szerzi meg, míg a Yandex 100 millió dollárt tesz bele, ezzel azonban 59,3 százalékos részesedéshez jut.

A lépés igen hasonló ahhoz, amikor tavaly az Uber vezetői a kétmilliárd dollárnyi veszteség után Kínában látták be, hogy nem bírják a versenyt a helyi monopolcég, a Didi Chuxinggal szemben, és kb. 20 százaléknyi részesedés fejében eladták az ottani üzletágat a kínai nagyvállalatnak.

Tigran Hudaverdjan, a Yandex taxivállalatának két éve hivatalban lévő vezetője lesz az új vállalat vezérigazgatója. Várakozásaik szerint havi 35 millió utazást tudnak majd elkönyvelni, és Oroszország mellett Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Belaruszban és Grúziában is folytatják a tevékenységet. Az üzlet végleges lezárása az év utolsó negyedévében várható.

Mivel az Uber a világ szinte minden részén heves harcokat folytat a hatóságokkal és a versenytársakkal, könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az előremenekülés további útja is: a helyi versenytársakkal való egyesülés és felvásárlás az adott piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények