Magyarország továbbra is internet-nagyhatalom

Az Akamai, a világ egyik legnagyobb hálózati szolgáltatója hatodik éve adja ki a saját mérési eredményei és módszerei alapján létrehozott globális jelentését az internetforgalom jellemzőiről (State of the Internet Report), és most jelent meg a 2013-as év első negyedévének adatait feldolgozó riport.

A cég mérésre kialakított platformja több szempontból rendszerezi az adatokat: többek között nézik a sávszélességet, a támadásokat, a hozzáférési információkat, a késleltetési számokat, a mobilnet terjedési jellemzőit, illetve – mivel ez még mindig aktuális – a korábbi IPv4 címzésről az IPv6-ra történő átállás adatait.

Ha összefoglalva nézzük az eredményeket:

  • biztonsági incidensek: 2013 első negyedévében 177 országból érzékeltek támadásindítást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a támadások mennyiségileg is ennyire szórtak lennének, mivel a támadási forgalom azt mutatja, hogy az ilyen akciók 34 százaléka Kínához köthető, 20 százaléka Indonéziához (ez azért meglepő adat, mivel a korábbi jelentésben ez az ország nulla százalékkal szerepelt), az Egyesült Államokból indított támadások aránya viszont 10 százalékról 8-ra esett vissza. A támadások teljes száma is növekedett, és a korábbi évek tendenciájához hasonlóan legnagyobb számban (35 százalék) cégek voltak a célpontok.
  • internetsebesség és címek: az Akamai ügyfelei körében 3,1 százalékkal emelkedett az IPv4-es címek aránya (734 millió), ez vélhetően annak köszönhető, hogy most futnak ki a „betárazott” IPv4-es címek, sok cég most használja fel vagy vásárolja meg közvetítőktől a régi típusú címeket. A globálisan mért átlagos netsebesség némileg, négy százalékkal csökkent (3,1 Mb/s), míg a globálisan kiemelkedő sebességű kapcsolatok átlaga komoly mértékben, 9,2 százalékkal nőtt (18,4 Mb/s). Ehhez az adathoz kapcsolódik, hogy az országok listavezetője továbbra is Dél-Korea, ahol 14,2 Mb/s az átlagos sávszélesség. Ugyanakkor az átlagos csúcssebesség tekintetében Hongkong maradt az első, ahol ez az adat 63,6 Mb/s. Világszinten 13 százalékra emelkedett nagy sebességű széles sávú kapcsolatok aránya (ez 10 Mb/s-nál magasabb átlagértéket jelent), és itt is Dél-Korea vezet, ahol a kapcsolatok 50 százaléka már ilyen minőségű. A normál széles sáv (4 Mb/s-nál jobb kapcsolat) aránya jelenleg 46 százalék globálisan, és itt Svájc áll a lista elején, ahol a kapcsolatok 88 százaléka teljesíti ezt a kritériumot.
  • mobilkapcsolatok: e területen hatalmas a szórás, ha az átlagokat nézzük, akad olyan szolgáltató, aki 8,6 Mb/s-ot kínál, de olyan is, aki csak 0,4 Mb/s-ot. Az átlagos csúcssebességnél hasonló nagy eltérések tapasztalhatóak: a legjobb 45,6 Mb/s, a legrosszabb 2,8 Mb/s. A mobil adatforgalom továbbra is dinamikusan nő, az elmúlt negyedévhez képest az idei év első negyedében 19 százalékkal, ami nagyjából azt jelenti, hogy ez az érték évente megduplázódik (érdekesség, hogy a hangátviteli forgalom is nő, de a fenti számtól jelentősen elmaradva, csak 4 százalékkal). A mobiltelefont használók között a mobilszolgáltatók adatai alapján androidos keresőből a kérések 41-44 százaléka érkezett, az Apple Safarijából pedig 30-38 százalék, viszont ha nem csak a telefonos hálózatokat nézzük, akkor megfordul a sorrend: Safari – 60 százalék, Android Webkit – 20-33 százalék.

Hazánk az élmezőnyben

Az Akamai felhasználói adatokra épülő felmérése szerint Magyarország továbbra is jól áll a rangsorban: az átlagos internetsebességet tekintve globálisan a 24. (az EMEA-régióban a 15.) helyen vagyunk a 6,6 Mb/s-os számmal, mely az előző negyedévhez képest 5,9 százalékos emelkedést jelent, az elmúlt év hasonló időszakához képest pedig 12 százalékot.

Akamai

Még jobb a helyzet az átlagos csúcssebességet illetően: itt a 35,9 Mb/s-mal globálisan a 13-ak (EMEA: hatodikak) vagyunk, és ez az érték az előző negyedévhez képest 12, az egy évvel korábbihoz képest 28 százalékkal emelkedett. De az egyéb mérések alapján sem panaszkodhatunk: a nagy sebességű széles sávú ellátottság terén Magyarország 12 százalékkal globálisan a 27. (EMEA: 17.), a normál széles sávú penetrációt tekintve (4 Mb/s-nál gyorsabb kapcsolat) pedig világszinten a 11. (EMEA: 7.) helyen állunk a 75 százalékos eredményünkkel. A mobilinternet esetében mind az átlagos sebesség (2,3 Mb/s), mind az átlagos csúcssebesség (12,1 Mb/s) tekintetében az európai középmezőnyben szerepelünk 2013 első negyedévében.

Azóta történt

Előzmények