Kibertámadás érte az NVIDIA-t, a cég visszatámadott

Több mint 1 TB fontos adatot loptak el a zsarolók, akik ellen hackertámadást indított az NVIDIA.

Manapság már mindennaposak a zsarolótámadások, akár gazdasági, akár politikai, akár csak pénzszerzési okokból. Nemrég az NVIDIA esett egy kibertámadásnak áldozatul.

A jelentések szerint az NVIDIA vizsgálja a történteket, amelyek hatására az üzletágának egy része két napra leállt (levelezőrendszerek, fejlesztői eszközök).

Bár az NVIDIA hivatalosan nem akart konkrétumokat megosztani, és lopott adatokról sem beszélt, viszonylag hamar kiderült, hogy igen jelentős támadásról volt szó: ennek keretében a Lapsus$ zsarolóbanda több mint 1 TB fontos adatot lopott el, többek között személyes adatokat a cég dolgozóiról vagy épp fontos részleteket a GeForce RTX GPU-król.


[+]

Szokatlan választ kaptak a támadók

A zsarolóbanda végül eléggé meglepődött, amikor arra eszmélt, hogy az NVIDIA visszatámadott. A Lapsus$ a Telegramon panaszkodott és elégedetlenkedett a történtek miatt, az NVIDIA-t bűnözőnek  és söpredéknek nevezve. A zsarolók gépeire ugyanis az NVIDIA sikeresen telepített saját zsarolóvírust, amelynek a feladata az ellopott adatok titkosítása volt. A Lapsus$ ugyanakkor állítja: máshová is mentették a lopott adatokat, így haszontalan volt az NVIDIA akciója.

A Lapsus$ továbbra is jelentős váltságdíjat követel, ellenkező esetben kiszivárogtatná a lopott adatokat. Ugyanez a zsarolóbanda korábban támadást intézett a legnagyobb portugál médiaóriás ellen, de a portugál parlament ellen is.

Azóta történt

Előzmények