Nagyot léphet az autóiparban az NVIDIA

Az Xpeng önvezetésért felelős vezetője igazolt át az NVIDIA-hoz, amely nem csak az AI-szektor királyává lépett elő, hanem az autóiparban is egyre aktívabb.

Az NVIDIA eddig is az egekben járt, a legutóbbi üzleti jelentése, előrejelzése, a vezérigazgató kijelentései és a 25 milliárd dolláros részvény-visszavásárlása azonban egyértelművé tették, hogy az AI-szektor királya lett a vállalat, és a közeljövője igen fényesnek ígérkezik.

Persze ez nem azt jelenti, hogy más szektorokról lemondana a cég. Ezt pedig jól jelzi, hogy a kínai Xpeng EV-gyártó korábbi, önvezetését felelős vezetője, Wu Xinzhou valóban csatlakozott az NVIDIA-hoz.

Hivatalosan nem közölték, milyen pozícióban foglalkoztatják, de kínai beszámolók alapján az autóipari termékekért felelős vezető lesz. A Weibón Wu egy fotót is közzétett, amelyen az NVIDIA vezérigazgatójával és az Xpeng elnökével látható.

Wu az Xpeng önvezetős fejlesztéseit 2018 óta vezette, több mint 1000 amerikai és kínai mérnököt irányított.

Érdekesség, hogy a kínai EV-gyártók, így az Xpeng is hatalmas tételben vásárolnak NVIDIA chipeket, hogy intelligens rendszerekkel szereljék fel a járműveiket. A Kínából eredő kereslet tovább erősödik a gyártó szerint. Az Xpeng maga a világ 20 legkelendőbb EV-márkáinak egyike, 2024-re Kínában minden funkciót elérhetővé tennének, utána pedig a Teslát szorongatnák meg. Az Xpeng elnöke reméli, hogy Wu új állása révén a cég az NVIDIA együttműködése tovább mélyül.

A kínai EV-gyártóknál egyébként hatalmas erőkkel folynak a fejlesztések, terjeszkedések és felvásárlások. Az Xpeng a Didi EV-részlegét vette meg most 744 millió dollárért, valamint együttműködésbe kezd a két cég. A BYD az amerikai Jabil mobilitási üzletágát szerzi meg 2,2 milliárd dollárért. Több kínai EV-gyártó nem titkolt szándéka az európai terjeszkedés és a Tesla megszorongatása.

Azóta történt

Előzmények