Az AMD meglovagolná a kínai AI-vonatot

Nagy lehetőséget lát a kínai AI-robbanásban az AMD, amely jócskán fokozná az MI300-as AI-chip gyártását.

A cégek utóbbi napokban, hetekben megjelenő beszámolóit és előrejelzéseit nagyban alakítja az AI-trend, az AMD pedig az NVIDIA-ra is veszélyt jelentő, saját AI-chipjeitől erős folytatást vár az idei évre.

Lisa Su vezérigazgató szerint a csúcsot jelentő MI300-as AI-chip gyártását fokozzák majd a negyedik negyedévben. A jelenleg erősen hiánycikknek számító AI-chipek piacán az MI300 az NVIDIA H100 ellen jelent riválist.

Su szerint az MI300 iránt hatalmas az érdeklődés, az AMD pedig mostanra vezető felhőszolgáltatókkal, nagy cégekkel és számos vezető AI-vállalattal dolgozik együtt. A befektetők arra számítanak, hogy meg tudják szorongatni az NVIDIA-t a fejlett AI chipek piacán.

A gond csak az, hogy a Kínára kivetett teljesítménybeli szankciókat az MI300 meghaladja, az AMD pedig még nem gyártott az NVIDIA és az Intel mintájára Kínára szabott, külön chipeket. A terv az, hogy lesz ilyen az MI300-ból és az MI250-ből is, erősítette meg Su, aki szerint megfelelnének az amerikai exportkorlátozásoknak, de nagy lehetőség van a kínai AI-piacban, amit nem hagynak ki.

Mivel az NVIDIA is készletgondokkal küzd, az AMD előtt ott a lehetőség, mondják az elemzők. Su szerint az AMD-nek bőven vannak készleti egy erős starthoz, és 2024-ben sem lesznek problémák. Az elemzők szerint a nagy felhős cégek komoly költekezésbe kezdenek majd az év második felében, ez alapvetően az adatközpontokra és az AI-chipekre irányul. A PC-s piac is erőre kaphat az előrejelzések szerint, így az AMD-nek sokan festenek most kedvező jövőképet.

Persze nem mindenki: egyes elemzők amiatt aggódnak, hogy az AI-chipes célok túl nagyvonalúak, nem mindenki hiszi el a hype-generálást (ami a tőzsdei árfolyamot is erősen rángatja).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények