Akik dolgoznak: a NIIF hátrányos helyzetű iskolákba vitte el a széles sávot

Hazánkban folyamatosan zajlik a Sulinet hálózat fejlesztése, és most a Sulinet+ projekt keretében a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) által megvalósított legújabb fejlesztés következtében a védett sávú mikrohullámú technológia előnyeit kihasználva 375 végponton 100 Mbps full-duplex sávszélességű internetkapcsolat válik elérhetővé.

A mai ünnepélyes átadót a Győr melletti Écsen tartották meg, ahol a felelős államtitkár is tiszteletét tette.

A különleges fejlesztésre azért került sor, mivel az internetellátottság terén hátrányos helyzetű régiókban sok helyütt technológiai akadályokba vagy irreálisan nagy költségbe ütközött a megfelelő minőségű internetes kapcsolat kiépítése, így éppen az infokommunikációs szempontból legelmaradottabb intézmények fejlesztése és felzárkóztatása nem valósulhatott meg korábban. Erre hozott megoldást a Végponti kapcsolatok fejlesztése a közoktatásban (Központi szolgáltatás-fejlesztés a közoktatási hálózatban) TIOP-1.1.3-12/1-2013-0001 SULINET+ projekt.

„2014 folyamán 11 közoktatási intézményi pilot helyszínen próbáltuk ki a professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott, védett sávú mikrohullámú technológia előnyeit. Most újabb 375 ilyen iskolai végpontot szerelünk fel. Így azokba az iskolákba, ahol más módon költséghatékonyan nem tudtunk volna nagyobb sávszélességet biztosítani, 100 Mbps-os professzionális mikrohullámú megoldásokat telepítünk. A végpontokon a feltöltés és letöltés sebességének aránya között sincs különbség a szimmetrikus sebességű összeköttetéseknek köszönhetően. Ezzel a megoldással ismét hatalmas lépést teszünk a Sulinet sávszélesség emelésének terén” – foglalta össze a fejlesztés lényegét Nagy Miklós, a NIIF igazgatója.

A professzionális mikrohullámú eszközök felszerelése a közoktatási intézmények jelentős részén már befejeződött, néhány intézményben még jelenleg is folyik, a hatósági engedélyek birtokában az iskolák pár héten belül használatba vehetik a már megemelt sávszélességű internetes hálózatot. A fejlesztés kiemelten a győri és nyíregyházi régióban található közoktatási helyszíneken a korábbi, műholdas, 4 vagy 8 Mbps ADSL, vagyis aszinkron kapcsolatokat professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott védett sávú, szimmetrikus 100 Mbps mikrohullámú technológiával váltja ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NIIF

Azóta történt

Előzmények