Elindult a Sulinet+ fejlesztési program

Ma hivatalosan is elindult a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Sulinet+ programja, melynek keretében a NIIF 2014 végéig minden közoktatási intézményben (ez közel 5000 iskolát jelent) modern eszközökre cseréli le a Sulinet hálózatára (azaz lényegében az internetre) való kapcsolódásra szolgáló routereket. A régi berendezések túlnyomó része már 8-9 éves, a NIIF heti átlagosan heti 20-30 meghibásodást regisztrál, így a jóval fejlettebb technológia implementálása mellett a karbantartási költségek leszorítása is cél.

A fejlesztési programot az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal támogatja, a 2014 december végi határidőt tehát mindenképpen tartani kell, ugyanis 2015 első negyedéve már az elszámolási időszak lesz. A mintegy 4500 eszköz telepítését jövő héten kezdi meg a Rendszerinformatika Zrt., a cég napi 20-30, a NIIF által előre konfigurált végpont beüzemelését vállalta.

A Sulinet+ fejlesztésének második eleme a gerinchálózati kapacitás bővítése és a megbízhatóság, a redundancia fejlesztése. Mindez nem csupán a Sulinet+ működési jellemzőiben és szolgáltatási paramétereiben eredményez majd jelentős előrelépést, de lehetővé teszi a Sulinet+-tól független sávszélesség-bővítéseket is. A program harmadik része a felhordó/gerinchálózati kapacitás olyan bővítése (pl. mikrohullámú technológiákkal), amely lehetővé teszi a hálózaton keresztül korábban elérhetetlen iskolák nagy sávszélességű bekötését is.

A hálózati infrastruktúra fejlesztése mellett a NIIF modern webes és menedzsment szolgáltatások bevezetését is tervezi. Lesz egy azonosítási és jogosultságkezelési mintarendszer, és a közoktatás számára is elérhetőek lesznek olyan funkciók, mint a videotorium okostelefonokra optimalizált felhasználói felülettel, közösségi funkciókkal és fejlett keresési lehetőségekkel, vagy a videokonferencia képernyőmegosztással, alacsony sávszélesség-igénnyel, jó csomagvesztés-tűréssel (H.264 SVC alapon).

A Sulinet+ a jövőben lehetőséget ad majd a közoktatás és a felsőoktatás infrastruktúrájának integrációjára, a fenntartható és a mostaninál gazdaságosabb üzemeltetésre, és nyugat-európai szintű szolgáltatási színvonal elérésére.

A NIIF a Sulinet+ mellett más projekteken is dolgozik, köztük az egyik legérdekesebb talán egy magyar oktatási felhőszolgáltatás létrehozása, melynek előkészületei szeptemberben kezdődtek az ELTE támogatásával. Mohácsi János, a NIIF hálózati igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, hogy a megoldás várhatóan egy hibrid felhő lesz, részben saját fejlesztéssel és architektúrával, magyarországi elhelyezéssel, részben külső beszállítótól vásárolt szolgáltatással. Ennek oka egyrészt a skálázhatóság, másrészt az adatvédelmi szabályok betartása. Ez a projekt már csak a 2014-2020-as EU-s finanszírozási körben fog megvalósulni, az indulás várható időpontját Mohácsi 2015 első felére tette.

Azóta történt

Előzmények