Egy legenda vége: felszámolták a leginnovatívabb magyar informatikai szervezetet

A döntéshozók valószínűleg fel sem tudják fogni, hogy ezzel a lépéssel mit romboltak szét. A magyar IT gyásznapja 2016. június 13.

Az év elején írtuk meg, hogy a kormány „bürokráciacsökkentő” programjának részeként szóba került egy nagy múltú szervezet, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) felszámolása is.

Hirdetés

Ez akkor még csak lehetőség volt, és a szakmában sokan bíztak abban, hogy a magát és a „gyermekét” a politikától mindig szigorúan távol tartó, a diplomáciában különös erényekkel rendelkező vezető, Nagy Miklós ezt a kritikus helyzetet is megoldja.

De a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés szerint Nagy Miklós nem járt sikerrel, és az NIIFI megszűnik, pontosabban beolvasztják:

b) Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet jogutódlással – a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségbe történő beolvadással – megszűnik;

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: 2016. szeptember 1.

Az IT café folyamatosan követte az elmúlt években a NIIFI munkáját, rendszeresen beszámoltunk az intézet fejlesztési projektjeiről. A NIIFI azon kevés költségvetési intézmény közé tartozik (tartozott), mely a kezdetektől fogva kényesen ügyelt arra, a lehető legtávolabb maradjon az aktuálpolitikától, és ennek, valamint a szigorú és magas színvonalú szakmai munkájának köszönhetően igen komoly eredményeket értek el az ország informatikai infrastruktúrájának fejlesztésében, eredményesen dolgoztak, lett légyen bármilyen politikai irányultsága az épp regnáló kormánynak.

HBONE+
[+]

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség egy hivatal, tele bürokratákkal, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy az NIIFI válogatott és elhivatottsággal rendelkező szakembergárdája 1986 óta mit és milyen célokkal, koncepciókkal tett azért, hogy az ország alap (oktatási és akadémiai) informatika rendszere hogy és miképp működjön, hogy miképp verbuválták magukhoz a legjobb és leginkább elhivatott szakembereket, akik olyan eredményeket értek el, hogy nemcsak a szomszéd országokban, de Európa nagy részén is irigykedve figyelték a tevékenységüket, hiszen a céljuk mindig az volt, hogy az adott trendek elé tíz évvel tervezzenek – eredménnyel.

Hogy mi várható? Nagy Miklóst valószínűleg menesztik, a szakembergárdát egy ideig megtartják (több mint 6 ezer intézményről van szó, valakiknek működtetni kell a hálózatokat), majd felmorzsolják őket is, illetve ők maguk mennek el (hiszen kiemelkedő képességű kreatív szakemberekről van szó, akik nem működtetők, hanem fejlesztők).

Kidobtunk az ablakon egy hatalmas értéket. Közösséget, szaktudást, intézményrendszert, fejlesztési bázist. A jövőnket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NIIF

Előzmények