Az ENSZ szerint a tech cégeknek nem kellene nyerészkedni a mérgező tartalmakon

António Guterres azt mondja, le kellene állniuk. Eközben az olaszok rákényszerítették a TikTokot, hogy töröljön olyan videókat, amely megint egy őrült kihívással célozta a fiatalokat.

Az ENSZ főtitkára a napokban felszólította a tech cégeket, hogy hagyjanak fel a mérgező online tartalmakon való nyerészkedéssel. Megvádolta a közösségi médiás platformokat, hogy bűnrészesek abban, ami történik (utalva a rasszizmus és gyűlölet ilyen vagy olyan formáira).

António Guterres szerint a tech cégeknek vállalni kellene a kötelezettségeiket és abbahagyni a mindenféle mérgező tartalom felnagyításával való nyerészkedést.

A Munich Security Conference alkalmából elmondta, elfogadhatatlan mértékű robbanást látunk mindenféle vallási és faji gyűlölet kapcsán, aggódik a közösségi cégek hatalma miatt, és az átláthatóság fokozásának törvényi kicsikarását sürgeti. Hozzátette: a megosztott társadalmak gyenge társadalmak, ahol a szélsőségesek a feszültséget gyorsan erőszakká alakítják, és aláássák a demokratikus értékeket.

Ha pedig már káros tartalmak: az olasz kommunikációs hatóság rákényszerítette a TikTokot, hogy törölje a fiatalokat érintő French scar kihívást és annak videóit. Ez persze csak csepp lesz a tengerben, ha az EU jogsértést talál a TikTok elleni vizsgálat során.

Azóta történt

Előzmények