A német hatóság a WhatsApp-adatgyűjtés leállítására szólította fel a Facebookot

Hamburg adatvédelemért és információszabadságért felelős biztosa azt kéri az EU-tól, hogy kövesse a német tiltás példáját.

Mióta a WhatsApp megpróbált ultimátumot adni a felhasználóinak arra vonatkozóan, hogy fogadják el az adatgyűjtési irányelveit, folyamatosak a felháborodások a Facebook stratégiája miatt.

Az utóbbi időben a WhatsApp lassan, de egyes funkciók használatát az új feltételek elfogadásához kötötte. Várható volt, hogy az ügynek lesz folytatása, és a német hatóságok a napokban léptek.

Johannes Caspar, Hamburg adatvédelemért és információszabadságért felelős biztosa vázolta fel, hogy milyen problémákat találtak a WhatsApp frissített irányelveiben. Caspar szerint utóbbiak nem felelnek meg a GDPR-szabályozásoknak, amelyek minden cégre érvényesek.

Caspar három hónapos tiltást vezetett be, amely keretében megtiltja a Facebook számára, hogy továbbra is gyűjtse a WhatsApp-felhasználók adatait. Ezzel egyszerre arra kérte az EU-s hatóságokat, hogy kövessék a német tiltás példáját az egész EU-ban.

A Facebook tagadta Caspar állításait, és kijelentette, hogy így is bevezeti az új irányelveit. Kijelentette az óriáscég azt is, hogy a német hatóságok alapvetően értették félre, hogy a frissítésekkel mi a vállalat szándéka.

Bármi is lesz az ügy vége, a WhatsApp nem járt jól a felfordulással. Az utóbbi időkben ugyanis nagyot nőtt a Telegram és a Signal népszerűsége, a Facebookot pedig folyamatosan kritizálják az irányelvei miatt. Valamint azért, mert megosztja az adatokat az egyes platformjai között.

Azóta történt

Előzmények