225 millió euróra büntette a WhatsAppot az ír adatvédelmi hatóság

Ez a legnagyobb bírság, amit az ír hatóság valaha kirótt, de egyes EU-tagállamok még nagyobb büntetést akartak. A WhatsApp fellebbez.

Írország adatvédelmi hatósága 225 millió eurós bírságot rótt ki a WhatsAppra, miután azután nyomozott, hogy mennyire átlátható módon osztja meg a vállalat a személyes adatokat a Facebook többi cégével.

Ez a legnagyobb bírság, amit az ír hatóság eddig kiszabott, a WhatsApp szerint pedig teljesen aránytalan módon, éppen ezért fellebbeznek. Elmondásuk szerint elkötelezettek a biztonság és a magánszféra iránt, átlátható információkat akarnak nyújtani.

Az ír DPC a Facebook EU-n belüli vezető adatvédelmi felügyelőhatósága, a tájékoztatása szerint a problémák ahhoz kapcsolódnak, hogy a WhatsApp megfelelt-e az EU 2018-as adatvédelmi szabályainak az átláthatóság kapcsán.

Az ír DPC-t folyamatosan kritizálja a többi európai hatóság: állítólag az írek túl lassan hoznak döntéseket, és túl alacsony bírságokat szabnak ki a tech óriásokra. Júliusban többek között már az EDPB is a büntetés ismételt becslésére és növelésére utasította az íreket. Ennek eredménye a mostani döntés.

Azóta történt

Előzmények